Ništa pametnog na Oscarima

Piše: Deni Zgonjanin

E di su nestali oni zlatni dani Oscara, kada smo kao klinci jedva čekali dodjelu kako bi čuli voditeljske fore i nestrpljivo isčekivali tko će osvojiti glavne nagrade? Najzanimljivija stvar je to što je svake godine bilo napeto, jer nismo znali tko će osvojiti…

Za razliku od posljednjih godina, kad filmovi proglašeni favoritima mjesec dana prije, na samoj dodjeli i poberu nagrade. Kao što je slučaj sa Artistom, koji je pobjednik večeri, iako je imao isti broj osvojenih Oscara kao i Hugo, no ipak u važnijim kategorijama nego potonji.

Moram priznati da mi nije dobro sjela pobjeda Artista za najbolji film, a pogotovo za najboljeg redatelja ali dobro, očito glasači Akademije znaju nešto više nego ja. Meryl Streep je dobila još jednog Oscara za glavnu žensku ulogu, dok je Christopher Plummer napokon nagrađen za sve godine nepoštenog zaobilaženja od strane Akademije. Ostatak pročitajte dolje…

 

BEST PICTURE: The Artist

BEST DIRECTOR: Michael Hazanavicius – The Artist

BEST ACTOR: Jean Dujardin – The Artist

BEST ACTRESS: Meryl Streep – The Iron Lady

BEST SUPPORTING ACTOR: Christopher Plummer – Beginners

BEST SUPPORTING ACTRESS: Octavia Spencer – The Help

BEST ORIGINAL SCREENPLAY: Midnight in Paris

BEST ADAPTED SCREENPLAY: The Descendants

BEST FOREIGN LANGUAGE: A Separation

BEST ANIMATED FEATURE: Rango

BEST ART DIRECTION: Hugo

BEST CINEMATOGRAPHY: Hugo

BEST COSTUME DESIGN: The Artist

BEST DOCUMENTARY FEATURE: Undefeated

BEST DOCUMENTARY SHORT SUBJECT: Saving Face

BEST FILM EDITING: The Girl with the Dragon Tattoo

BEST MAKEUP: The Iron Lady

BEST ORIGINAL SCORE: The Artist

BEST ORIGINAL SONG: The Muppets

BEST SHORT FILM (ANIMATED): The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore

BEST SHORT FILM (LIVE-ACTION): The Shore

BEST SOUND EDITING: Hugo

BEST SOUND MIXING: Hugo

BEST VISUAL EFFECTS: Hugo

3 komentara za “Ništa pametnog na Oscarima

 • Matea Rebrović says:

  Od dobitnika, jedino nisam zadovoljna režijom. Ostalo,ajde. Neću akademiji nikad oprostit ispuštanje Pottera sa dodjele. Ne kažem da je trebao dobiti nekog Oscara, ali tribute ovako nečemu velikom poput Pottera nakon 10 godina? Ništa, nisu se potrudili ni sklepat koji video. Samo 2 glupe rečenice voditelja..žalosno. Mislim da Akadamija treba promjenit redatelja,LOL.
  Dodjela dosadnjikava, već par godina je tako. Zadnje dobre se sjećam je bilo sa Hughom Jackmanom (2008). Želim da sljedeće vodi Ellen!

 • Danijel.82 says:

  Deni, slažem se sa tvojom konstatacijom da su zadnjih nekoliko ceremonija dodele Oscara izgubile svoju draž nedostatkom neizvesnosti ko će biti laureati. Što se tiče Scorsesea, mogao je biti nagrađen za režiju, a za “The Artist” jednostavno mislim da su glasači osetili da taj svojevrsni omaž eri nemog filma evocira jaku uspomenu na tekovine nastanka Hoolywooda. Iskreno, kad je u pitanju ženska glavna uloga, nadao sam se trijumfu Viole Davis, koja je važila za veliku favoritkinju u toj trci, ali uz Octaviu Spencer(koja me takođe oduševila svojom izvedbom), bilo bi previše za Akademiju da su nagradili dve Afro-amerikanke. Na žalost, takva “diskriminacija” se provlačila kroz raniju istoriju dodele. Ipak, može se reći da su članovi Akademije načinili presedan 2002. godine, kad su nagradili Denzela Washingtona i Halle Berry.
  Gledajući prenos sinoćnje dodele, neprijatno me iznenadilo i da su u segmentu “In Memoriam” izostavljeni čuveni glumci Harry Morgan, Charles Napier i James Farentino, koji su preminuli u proteklih godinu dana. Eto, toliko od mene za ovu temu!

 • vanja says:

  meni je u konačnici svejedno – ono što je meni bilo dobro, dobro će mi i ostati a neki od tih (dobrih) su pobrali svoje nagrade već prije, tako da … uvijek ona klasična priča, isfurani oskari, ali eto … ne gube na draži i nerviraju nas iz godine u godinu.

  Ispisala sam još triput ovoliko ali sam shvatila da se pre+++++avam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.