Ništa od filmske ekranizacije Bioshocka

Piše: Ivan Andrijanić

Sad već, poprilično odmakle 2007. godine, pojavila se jedna video-igra koja je zabljesnula među populacijom i stvorila pravi kult obožavatelja. Riječ je o naslovu Bioshock, a pričao je o podvodnom gradu Rapture, pokušaju stvaranja utopijskog mjesta koje bi ujedinilo „savršeno“ društvo. Kako se pokazalo i kroz stvarnu povijest, svaki takav pokušaj završio je neslavno i krvavo, tako da niti fikcija nije bila nešto drugačija. Stanovnici neuspjelog eksperimenta, nakon nekog vremena i prevelike konzumacije nepodobnih supstanci, postali su krvožedne histerične kreature, a cijeli koncept Bioshocka je izgledao kao mješavina atmosfere Davida Lyncha te akcijskog horora.

Igra je dobila još dva nastavka, a naravno, počelo se pričati i o filmskoj ekranizaciji. Gore Verbinski, autor Pirata s Kariba, htio je stvoriti vjernu ekranizaciju, s obveznim predznakom R, ali studio mu nije htio dodijeliti 200 milijuna dolara, već 80, na što autor nije pristao. Na red je potom došao i Juan Carlos Fresnadillo, poznat po 28 Weeks Later, ali ni on nije uspio naći pokoju zajedničku sa studijem, te je projekt na kraju potpuno ugašen.

Sreća ili tuga? Verbinski je režirao odlični The Ring i pokazao da itekako dobro zna stvoriti jezivu atmosferu, a samim time, moguće je da bi takav jedan projekt izgledao zaista zanimljivo u njegovim rukama. S druge strane, spoj video-igara i filmova prokušani je fijasko (sapunica Resident Evil nikako da stane), pa s tog aspekta, vjerojatno je i bolje da se Bioshock ne petlja u filmsku traku.

2 komentara za “Ništa od filmske ekranizacije Bioshocka

Leave a Reply

Your email address will not be published.