Nikita Mikhalkov ponovno napada na Oskara?

Piše: Vanja

Nemaju ga neki veliki likovi, tipa Spielberga, Coppole. Oni poput Tarantina ga neće nikad niti dobiti. No, čovjeka koji je nekad davno režirao jedan izuzetan, no prilično zaboravljen film, “The Barber of Siberia” (jedini njegov koji sam ja gledala…), Nikitu Mikhalkova, ove je godine Ruski Komitet za Oskare (manje očekivano od Lajke u svemir i vjerojatno s više rizika?) ponovno lansirao kao svog predstavnika za predstojeću, 84. po redu akademsku borbu za nešto manje akademsku nagradu. Praktično s istim filmom. Mislim, nije, ali.

Među brojnim velikim imenima, Nikita Mikhalkov i njegov “Burnt by the Sun-2” („Citadel“) na bar jednom od kipića vidi svoje ime. Mikhalkov se nada da je postigao oskarovske standarde (kakvi god bili, priznajmo da “znače”). Što se tiče njegovog nominiranog uratka, mora se priznati, Nikita je bio besraman – inače poznat po ludarijama, knpr. vožnji Moskvom s uključenom policijskom sirenom jer, eto, voli brzinu, ovoga je puta osigurao (za ruske standard) nevjerojatnih 45 milijuna dolara za snimanje jednog jedinog filma, tj. sage (Burnt by the Sun-2 ima prethodnicu koja se zove “Exodus”, snimljen 2010.g., a oba su nastavak “Burnt by the Sun” iz 1994.g. koji je 1995.g. pobrao Oskara za najbolji strani film, čini mi se… tako da meni baš i nije jasno što su nominirali, valjda “Citadel”, ona je iz ove godine, ali ne znam kako to kod Rusa hoda).

Ako ništa, Nikita je probio sve plafone i rekorde u ruskoj filmskoj povijesti. Najskuplji dosad u filmografiji zemlje koja je meni osobno uvijek davala zbilja velike stvari u umjetnosti (ne moram niti izdvajati film ili književnost), već je etiketiran nezaboravnom ratnom sagom, iako ovaj dio nije pokazao nekog povrata sredstava u box-office smislu a i domaća i strana kritika su ga praktično raščerupale. Možda malo i policija. Neobično – unatoč valu kriticizma sa svih strana, Rusi neumoljivo stoje Mikhalkovu iza leđa nominiravši ovaj navodno vrlo kontroverzni film. Tj. nastavak. Treći. Patka?

Tko zna kakve su tu karte podijeljene…

Leave a Reply

Your email address will not be published.