`Ničije dete´otvorilo Zagreb Film Festival

Piše: Terezija Bjelajac

otvorenje-zff

Jučer, u nedjelju 19.10. s početkom u 20 sati počeo je ovogodišnji Zagreb Film Festival. Dvanaesti po redu, trajat će sve do 26.10. pa se pozivaju svi filmoljupci da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju.

Film „Ničije dete“ Vuka Ršumovića otvorio je festival, a prethodili su mu govori direktora Borisa T. Matića te izvršnog direktora Hrvoja Laurenta. Dodijeljena je i nagrada Albert Kapović od strane Hrvatske udruge producenata i to, tko bi rekao, Nenadu Puhovskom, redatelju, producentu, osnivaču ZagrebDoxa i Factuma te profesoru Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Prije same projekcije, riječ je dobio redatelj Vuk Ršumović, koji je skromno izrazio zahvalnost i čast što je upravo njegov film otvorio ovogodišnji ZFF.

nicije

„Ničije dete“ priča je koja počinje 1988., kada lovci u bosanskim planinama pronalaze malenog dječaka među vukovima. On biva premješten u centralno sirotište u Beogradu gdje se tijekom godina uči socijalizirati. Njegova životna priča prožeta je tragedijom, izgubljenim prijateljstvima, stalnim maltretiranjima, a završava ratom u proljeće 1992. Ovaj projekt srpsko – hrvatske koprodukcije oduševio je razne publike i kritiku te pokupio mnoštvo nagrada. Tako je Ršumović nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu, Međunarodnom tjednu filmske kritike, FIPRESCI nagradom za najbolji film, FEDEORAom za najbolji scenarij, i Levi’s NCN za najbolji projekt 2009. godine.

ZFF nastavlja punom parom, a na vama ostaje da ga upotpunite svojim dolaskom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.