Nic Pizzolatto i HBO: ‘True Detective’ nije plagijat, filozofski pojmovi besplatni su za svakoga

Piše: Ana Kuić

2

Ranije ovog tjedna, internetom su odjeknule optužbe protiv Nica Pizzolattoa, autora popularne serije True Detective, u kojima ga se proziva da je plagirao značajne dijelove scenarija. Lovecraft E-zine ukazao je na zapanjujuće sličnosti između dijaloga iz serije i nekih dijelova knjige Thomasa Liggotija The Conspiracy Against the Human Race, ali i djela Williama S. Burroughsa i Alana Moorea.

HBO i Pizzolatto poriču da je True Detective plagijat, naglašavajući da su konceptualne i filozofske ideje besplatne za korištenje za svakoga. U izjavama se, međutim, ne spominju sporni Liggotijevi ulomci kao ni njegovo ime.

Izjava HBO-a:

True Detective je iznimno originalno djelo kao i njegova priča, zaplet, dijalog i likovi. Filozofski pojmovi besplatni su za svakog za korištenje, uključujući i pisce znanstvene fantastike, što dokazuju mnogi primjeri iz prošlosti. Istraživanje i povezivanje s idejama i temama s kojima su se filozofi i pisci svojevremeno borili jedna je od mnogih prednosti ove serije. Nic Pizzolatto i True Detective imaju našu punu potporu.

Izjava Nica Pizzolatta:

True Detective u nijednom segmentu nije plagijat. Filozofske misli koje izražava Rust Cohle ne predstavljaju jedinstvenu ideju nijednog autora već su to filozofska načela pesimizma i antinatalističke fiozofije s povijesnom tradicijom o kojima su pisali Arthur Schopenauer, Friedrich Nietzche, E.M. Cioran i mnogi drugi filozofi. Kao samouki pesimist, Cohle priča o tim filozofskim temama svojim riječima.

15 komentara za “Nic Pizzolatto i HBO: ‘True Detective’ nije plagijat, filozofski pojmovi besplatni su za svakoga

 • DS says:

  Mamoru Oshiijev Ghost in the Shell 2 je natrpan filozofijskim i pjesnickim stihovima za koje nigdje nije stavljena fusnota i napisani autori niti je napisan cek na prava intelektualnog vlasnistva. Gledatelji su sami uocili da se radi o referenciranju pa su sami otkrivali o cemu se radi i tko su autori, a to se uzimalo kao dodatna vrijednost naslovu.

  Najednom, zapadnjacka prezasicenost i razmazenost svijetom koji su sami trazili ponovno se izlijeva u obliku degenericne masturbacije nekulture. Najbolje bi bilo ukinuti True Detective i snimiti jos 40 bezumnih sezona True Blooda. Frustrirane mase ionako traze bas to.

 • JV says:

  Dodatna vrijednost naslovu? Ne. Besramno kopiranje inteligentno sročenih citata uvijek treba bit za osudu, ma o kojem djelu se radilo. Uzevši samo završni dijalog o pobjedi svjetla nad tamom, vidljivo je da je gotovo pa prepisano iz Moorevogo Top 10: u TD Rustov citat glasi “Once, there was only dark. You ask me, the light’s winning.”, a Kapelin u Top 10 “Once there was only black. We are winning.”. Kako Nic nigdje nije spominja ovaj “hommage” dok sami fanovi to nisu skužili, za mene je ovo čista krađa, pogotovo kad se radi o završnom dijalogu koji treba biti što efektniji. Nitko ne kaže da treba biti 40 True Bloodova, i TD je svakako i dalje izvrsna, kvalitetna serija, ali nije u redu da si autor mazi ego prisvajanjem nečega što nije njegovo, pogotovo kad citat samo što ne prepiše. Jbt, ako već kradeš, budi malo kreativniji.

 • DS says:

  Napisao sam ogroman rant ali je fak zabrijal i nemam nist, pa cu ukratko samo reci: ne.

 • DS says:

  E imam jos jedan super prijedlog. Ajde nek o krsenju intelekualnog vlasnistva u True Detective ne prica nitko tko je seriju gledao skinutu s neta.

 • Teško je says:

  Ma TD je ionako pretenciozno hipstersko nerazrađeno sranje, samo soundtrack tamo valja

 • jelena says:

  marketinška preseravanja

 • JV says:

  Ja sam ju gledo preko HBO GO-a. Hvala ti DS na tom “super” prijedlogu, sad se tek osjećam dostojnim rasprave. Sad smisli još nekoliko kreativnih argumenata u kojima opravdavaš plagijatorstvo licemjernim prosuđivanjem. Get off your high horse.

 • DS says:

  Sto mislis, da si time dobio nekakvu prednost? Postavio sam uvjet rasprave. Ako si pratio na HBO, ne posjedujes ilegalne materijale drugih filmskih i inih naslova (glazenih, igracih, anime…) i nisi raspacavao przene diskove skidanjem s foruma, torrenta ili posudbom/kopiranjem, imas pravo zauzimati poziciju neslaganja s postupcima autora u ovom slucaju. Ako ne korespondiras tome, onda sam sa sobom prvo moras doci na cistu jer ti nije jasno kako se postize legitimna pozicija.

  Ako korespondiras tome, na cemu cestitam, onda mozemo uci u raspravu o tome je li krao. O tome sam napisao poveci rant, sto sam naglasio, kao i to da zbog faka nije postano, pa mi se ne da ponovno pisati jer imam pametnijeg posla od objasnjavanja necega sto neces prihvatiti ma kako ti razumno objasnio u cemu je problem sa stavom ‘krao je’.

  Umjesto toga, postaviti cu samo uvjet pod kojim se autoru TD-a moze prigovarati: ako je pri svracanju pozornosti na upotrebljene lajne to posve zanijekao i nastavlja negirati ili mulja s argumentacijom, tada nije imao postene namjere niti postuje povijest ideja, u kom slucaju je za osudu, iako nisam siguran da je za sudsku. Ako je odmah objasnio sto je radio i zasto, tada se svi “vi” napadaci ponasate kao prvoklasni idioti koji misle da dijele pravdu dok potpomazu eksploatacijski pogon Zapada zainteresiran iskljucivo za novcice.

 • JV says:

  Žao mi je, ali ti si jedini koji uporno zauzima stav privilegiranog “idiota”. Kao što rekoh, sjaši s konja i prestani gledati ostale s visoka. Zaključujem raspravu, jer i njena uzaludnost ima svoje granice.

 • DS says:

  Tko zaludno počne, zaludno završava.

 • Deckard says:

  Mali autori posuđuju, a veliki kradu – George Lucas. :) Nic Pizzolatto je to sam shvatio doslovno.

 • MB says:

  Tko misli kako izjave ili pojedine rečenice iz autorskih djela treba tretirati kao autorsko pravo misleći kako nitko u povijesti prije te osobe na taj način nije govorio/pisao o toj temi, taj ima isprani mozak.

 • DS says:

  Jedno od najrigoroznije pracenih djelatnosti po pitanju plagijatorstva (naravno ne i kod nas) je znanost. U znanosti (vani) se kao temeljna dogovorna smjernica razmatra mogucnost neoriginalnog djela ako kopirani/prepisani sadržaj teksta/projekta nadilazi više od približno 10% teksta, iako neki odlaze i na 5%. S obzirom na kompleksnost filma, bilo bi zgodno vidjeti koliko točno tih nekoliko rečenica – prema standardima znanstvenih struka – čini postotak, za početak scenarija, a onda sveukupno.

 • Kventin says:

  A što je onda sa Taranitnom, što je onda s njim? Ha, ajde da čujem kad toliko znate.

 • Billy says:

  Hehehe, Tarantino je barem plagijator sa šarmom. Da Nic ne djeluje kao nadobudni pametnjaković pun sebe, stvar bi se lako pozitivizirala. Budimo relani, svi kradu i nitko neće ništa novo izmisliti, a tužbi ni u ovom ni u sličnim slučajevima neće ni biti. TD ima mnogo drugih kvaliteta uz same dijaloge, al jbg, dijalozi su čisto prepisani iz određenih knjiga i što ćemo sad? Argumenti koje navodi DS su potpuno smiješni.

  Evo Tarantinovog citata:

  “I steal from every single movie ever made. If people don’t like that, then tough tills, don’t go and see it, all right? I steal from everything. Great artists steal, they don’t do homages.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.