Nic Pizzolatto, autor ‘True Detectivea’, optužen da je plagijator

Piše: Sven Mikulec

2014 Winter TCA Tour - Day 1

Nic Pizzolatto, čovjek koji si je True Detectiveom otvorio vrata raja, optužen je da je plagirao više različitih pisaca.

Mike Davis sa stranice The Lovecraft E-zine i Jon Padgett sa sajta Thomas Ligotti Online ovih dana naveliko raspravljaju o Pizzolattovu korištenju teksta pisca horora Thomasa Ligottija. Tvorac True Detectivea u intervjuima je priznao da mu je Ligotti poslužio kao jedna od inspiracija, ali ako je za vjerovati ovom uzrujanom dvojcu, ovdje se ne radi toliko o inspiraciji ili homageu koliko o čistoj pljački. Pizzolatto je jasno i debelo prekoračio etičku liniju, čvrst je stav Davisa i Padgetta.

„Najužasniji primjer Pizzolattova plagijatorstva jedna je od najjačih i najcitiranijih scena u čitavoj seriji: scena u automobilu u prvoj epizodi u kojoj Rust Cohle gledateljima predstavlja svoj pesimističan pogled na svijet. Gotovo svaka Cohleova riječ tijekom tog razgovora ili je parafrazirana ili je doslovno prepisana od Ligottijeve Urote protiv ljudske rase“, tvrdi Jon Padgett.

3

Spomenuli smo da je i sam autor serije priznao da je na njega utjecalo Ligottijevo pisanje, ali Padgettu je i to priznanje sporno, jer je do njega došlo tek kad ga je novinar direktno pitao.

„Mogao je u više navrata odati počast Ligottiju i navesti ga kao inspiraciju, ali nije. Tek kad ga je novinar stjerao u kut s dokazima da je krao izravno iz Ligottijeve knjige. Mogao je Ligottija spomenuti u DVD komentarima, ali opet nije. Čini se da Pizzolatto želi da publika misli da je on smislio te fraze i ideje“, kaže Padgett.

Optužba je ozbiljna, ali situacija je još više zabrinjavajuća kad se otkrije da je Ligotti nije jedini pisac kojem je Pizzolatto odlučio presuptilno odati počast. Jedan od boljih citata iz serije je onaj u kojem Cohle objašnjava da je „smrt stvorila vrijeme da narastu stvari koje će kasnije ubiti“, što su ustvari riječi Williama S. Burroughsa. Ako je Pizzolatto želio odati počast, zašto je Burroughsovo „death needs time for what it kills to grow in“ promijenio u „death created time to grow the things that it would kill“? Padgett spominje i riječi Alberta Einsteina koje su, u sličnom obliku, dospjele u scenarij True Detectivea – „if people are good only because they fear punishment… then we are a sorry lot indeed“. Čak i dijalog u zadnjoj epizodi sezone, spominje se u analizi, vuče na „manje poznati strip Alana Moorea“.

„S ovakvim posvetama, kome još treba krađa intelektualnog vlasništva?“ poentira Padgett, dok svijet očekuje da Nic Pizzolatto uzme predah od prepisivanja materijala za drugu sezonu i osvrne se na teške optužbe.

9 komentara za “Nic Pizzolatto, autor ‘True Detectivea’, optužen da je plagijator

 • Sorren says:

  pa kaj, nije artist već pop artist 😛

 • london jack says:

  Hoce li i enfant terrible ikad priznati plagiranje engleskog filma s prodajnim agentima u Madjarskoj?

 • Denis says:

  “Čak i dijalog u zadnjoj epizodi sezone, spominje se u analizi, vuče na „manje poznati strip Alana Moorea“.”
  Ne vuče, nego je doslovno dignut (strip je Top 10)… No Pizzolatto kaže da je radio homage, pa eto, možemo reći da je ovo pastiche homagea…

 • demon says:

  dost opak hommage onda. meni je ova serija prilično antipatičnoa zbog svoje precijenjenosti i očajnog mačističkog preseravanja pa mi je u principu pomalo drago vidjeti ovakve stvari koje možda prisile ljude da ju malo realnije sagledaju, al s druge strane, mislim da je dost teško u 21. stoljeću NE bit optužen da si plagijarist. ne znam po čemu se ovi nabrojeni likovi razlikuju od cijele pesimistične tradicije zapadne filozofije, a i rečenicu ‘ako smo dobri samo zato što se bojimo kazne…’ je vjerojatno na svijetu izreklo ili pomislilo 250 tisuća ljudi, a ne samo einstein.

 • demon says:

  *antipatična, plagijator

 • Sven Mikulec says:

  Intervju s Pizzolattom iz veljače:

  http://blogs.wsj.com/speakeasy/2014/02/02/writer-nic-pizzolatto-on-thomas-ligotti-and-the-weird-secrets-of-true-detective/

  “In episode one there are two lines in particular (and it would have been nothing to re-word them) that were specifically phrased in such a way as to signal Ligotti admirers. Which, of course, you got.”

 • DS says:

  Je je, precijenjeno macisticko preseravanje. Baaaaš.

 • Valle Perth says:

  Hommage, haha.

 • Jerko says:

  Koliko god mi serija bila draga, Nic je dobrano preša granicu hommagea (pogotovo s Moorevoim Top 10), al jbg, svi su danas pomalo plagijatori, pitanje je samo oće li bit razotkriveni i u kojoj mjeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.