ML 2014: Pobjednici Velikog natječaja za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’

Piše: Sven Mikulec

1

Nakon što je FAK-ov žiri sudbinu pet najboljih tekstova prepustio u ruke dragog nam žirija (Ivan-Goran Vitez, Damir Radić, Franjo Janeš), mogli smo samo malo predahnuti i pričekati da se naši stručnjaci izjasne. Preko vikenda su konačno stigli njihovi glasovi, i velika mi je čast što mogu proglasiti pobjednike drugog po redu Velikog natječaja za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’.

3. mjesto osvojila je Tea Maksimović iz Osijeka, za svoju recenziju filma Paperboy. Njoj će pripasti Profilova knjiga koju ne odaberu drugoplasirani i prvoplasirani (Mudrost – povijest slobodnog zidarstvaSavršen špijunNuspojave), Continentalove 4 kino ulaznice za Čudesnog Spidermana 2 te FAK-ova majica i filmski USB. Filmski kritičar Damir Radić inzistirao je da se Tea posebno pohvali zbog “dobrog stila i na momente vrlo zanimljive analize”.

2. mjesto osvojio je osvrt na film Prošle godine u Marienbadu, koji je svojoj autorici Martini Sarić iz Zagreba donio Profilovu knjigu po izboru (nakon što prvoplasirani izabere svoju), Continentalove 4 kino ulaznice za Čudesnog Spidermana 2, kao i FAK-ovu majicu i filmski USB.

Pobjednik ovogodišnjeg Velikog natječaja za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’ je Marita Lipošinović, također iz Zagreba, čija je recenzija filma Crumb ostavila najbolji dojam na žiri. Damir Radić ovaj je tekst nazvao “sretnim spojem analitičkog opisa i subjektivnog udjela, pri čemu autor nije, kako to često zna biti s eksplicitno subjektivnim pristupima,  nametljiv i pseudoduhovit”. Mariti čestitamo i poručujemo da ćemo polako početi pripremati kombi za dostavu nagrada. Podsjećamo, pobjedniku natječaja na kućnu adresu stiže Cineplexxova godišnja kino ulaznica, Profilova knjiga po izboru, društvena igra Igra prijestolja, ThemeBags platnena torba s filmskim motivom, 4 Continentalove kino ulaznice za Čudesnog Spidermana 2, DVD izdanje neprežaljene serije Firefly i jedna FAK-ova majica.

Ali čekajte, ni to nije sve!

Franjo Janeš pročitao je sve pristigle recenzije i uzeo si za pravo da vlastitim knjigama nagradi svoje favorite (because he fucking can). A to su Vedrana Pištelek iz Vukovara za vrckavi osvrt na film Fido (omiljeno mjesto: “Zbog nekog svemirskog zračenja, koje je dovoljno zamislivo da bude prihvatljivo, ali i nedovoljno intrigantno da šira publika zahtijeva detaljnije pojašnjenje, mrtvi su počeli ustajati iz grobova i njupati žive.”), Filip Đorđievski iz Zagreba s definitivno najzačudnijom, dječje iskrenom recenzijom WALL-E-ja (“WALL-E-ja si možete zamisliti kao kombinaciju mini bagera i E.T.-ja, a EVA-u kao kombinaciju Iron mana i bijelog bojlera u kupaoni.”) i Valentino Bahun-Golub za dramsku analizu Donnieja Darka (“sjeti se svog najgoreg dana u srednjoj školi i zamisli da ga opet proživljavaš dok ti tvoja najdraža pjesma svira cijelo vrijeme u glavi”). Vedrani ide “Čerupanje feniksa”, Filipu “Formula za kaos”, a Valentinu “Noć mrtvih živaca”, s personaliziranim potpisom autora tako da će ih teško prodati ili pokloniti nekom drugom. Nisu radi toga sudjelovali u natječaju, ali bolje išta nego ništa. Čestitamo svima! Tekstovi svih finalista bit će objavljeni ovoga tjedna, ako autori četvrtoplasiranog i petoplasiranog teksta, naravno, nemaju ništa protiv.

Nadam se da se “družimo” i iduće godine. Dotad, gledajte filmove, pišite o njima, čitajte o njima. Dvije od tih triju stvari možete na FAK-u!

Još jedno veliko hvala sponzorima:

logo carta magicalogo cineplexx

logo profillogo theme bagslogo continental

3 komentara za “ML 2014: Pobjednici Velikog natječaja za najbolju recenziju ‘Matej Lovrić’

Leave a Reply

Your email address will not be published.