Merlinov povratak na velike ekrane

Piše: Tena Strahinec

Warner Bros. trenutno radi na najavljenom Batman vs. Superman projektu, a velika je vijest da će pokušati osmisliti i lik Merlina.

Vještac Merlin je kvalitetan lik kojeg bi se moglo iskoristiti u brojnim radnjama, a kombinacija magije i povijesti — ako je pametno iskombinirana – uvijek pali. Dave Hill (Igra prijestolja) i David Farr (Hanna) zaposleni su kao scenaristi koji će pokušati osmisliti mladoj publici najzanimljiviji mogući lik Merlina. Hill je u Igri prijestolja (izv. Game of Thrones) pokazao dobre sposobnosti dočaravanja srednjovjekovnog štiha, dok je Farr u Hanni kombinirao akciju i triler, kao i dozu fantastike. Kombinacija ideja ovih scenarista mogla bi kreirati jednog novog, dosad neviđenog, a možda i mračnijeg Merlina.

Moguće je da će scenaristi crpiti ideje iz knjiga američkog autora Thomasa A. Barrona, The Lost Years of Merlin. Ukupno je izašlo pet knjiga, a radnja je smještena u doba Merlinovih početaka. Radnja potencijalnog filma zvuči:

Film će obuhvatiti Merlinovo putovanje otkad je bio dječak bez doma i sjećanja bačen na obale Walesa sve do mladog momka koji uči baratati svojim moćima i, konačno, do branitelja svijeta i mentora kralja Arthura.

No, nije potvrđeno da će se film uistinu temeljiti na navedenim knjigama pa iz tog razloga njihov Merlin možda neće imati veze sa svima dobro poznatim likom koji potječe iz 12. stoljeća. U filmovima su uprizorene legende o kralju Arthuru poput Excalibura iz 1981. s Nigelom Terryjem kao Arthurom, zatim Prvi vitez (izv. First Knight) iz 1995. sa Seanom Conneryjem u ulozi kralja, u čijoj se ulozi pojavio i Clive Owen u Kralju Arthuru (izv. King Arthur) iz 2004., dok je Merlina na televiziji utjelovio npr. Sam Neill u seriji Merlin iz 1998. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.