Max Brooks o `Harlem Hellfightersima´

Piše: Terezija Bjelajac

the-harlem-hellfighters-max-brooks

Nakon velike uspješnice sa ekranizacijom apokaliptičnog horor romana World War Z: An Oral History of the Zombie War, autor Max Brooks, sin holivudskog veterana komedije, Mela Brooksa (The Producers, Young Frankenstein), po drugi puta se spominje u filmskim vodama. Ovoga puta razlog tomu je grafička novela The Harlem Hellfighters.

Brooks priča istinitu priču o afroameričkoj vojnoj jedinici koja se borila u Europi za vrijeme Prvog svjetskog rata. Malo je reći da su njihovi pothvati bili herojski; u šest mjeseci ova skupina hrabrih ljudi provela je više vremena u bitkama od svih ostalih američkih vojnih jedinica pritom ne izgubivši ni metar zemlje koju su štitili, i niti jednog vojnika u zarobljeništvu. Potencijal dobre priče koji je Brooks prepoznao nalazi se u njihovom sukobljavanju sa rasnom diskriminacijom kada su se vratili u svoju domovinu.

Projekt je počeo kao scenarij, od Brooksovog pera, koji je pak odbio napisati scenarij i za Wolrd War Z, misleći kako nije dovoljno kvalificiran za taj posao. Potencijal je prepoznat, ali ne i do kraja iskorišten, pa ga je Brooks smjestio u formu grafičke novele koja izlazi 1. 4. 2014. Produkcijska kuća Sony Pictures se ipak odlučila za plemeniti pothvat ekraniziranja ove snažne i bogate priče. Nadamo se da se ne radi o prvoaprilskoj šali i da je Brooks shvatio da ne smije svoj materijal ostavljati ljudima koji će ga pretvoriti u nešto čemu smo svjedočili u filmu Brad Pitt i zombiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.