Marvel radi punom parom

Piše: Vedrana Vlainić

the_avengers_black_widow-wide

Počelo je sa Spider-Manom, X-Men i Fantastic Four, nastavilo Hulkovima, Wolverineom, Daredevilom i inim  „manjim“ junacima, a letvica se podigla s daleko kvalitetnijima Iron Manom, Thorom, Captain Americom i Avengersima. Za Marvel se zbilja može reći da šiša na veliko konkurentski DC što se tiče adaptacija njihovih stripova i diverziteta istih. Već krajem ove godine i tijekom cijele sljedeće stripoljupci diljem svijeta imat će prilike gledati svoje omiljene junake na velikom platnu, jer nam dolaze nestrpljivo očekivani nastavci Thora (The Dark World) i Kapetana Amerike (The Winter Soldier), The Amazing Spider-Man 2, potencijalno genijalno spajanje „originala“ i reboota (i meni osobno najdraži storyarc X-Men universea) X-Men: The Days of Future Past te jedan novitet – Guardians of the Galaxy. No, Marvel nema namjeru tu se zaustaviti. Uz, već odavno najavljen, nastavak Avengersa, još par Spider-Mana i Ant-Man, napokon stižu neke glasine koja super-imena bi mogla popuniti naslove ona dva-tri nepoznata projekta, koja zasad samo postoje kao crveno zaokruženi brojevi na kalendaru za 2016. godinu.

natalie-thor

 Sada da se vratim malo na onaj diverzitet koji sam spomenula. Marvel napreduje na tom polju i počinje sve više uvoditi likove različitih rasa i spolova u relativno bitnim ulogama (Falcon, Scarlet Witch), ali do sada još nije bilo konkretne potvrde da bi neki od njih mogli dobiti svoj film. No, šuška se po kuloarima sve glasnije i glasnije da bi uskoro mogli gledati i jednu superjunakinju. Natalie Portman, koju ćemo ponovo gledati u ulozi Thorove cure Jane Foster krajem 2013., rekla je tijekom svog intervjua za SciFiNow da „Marvel Universe ima mnogo snažnih ženskih likova“ i da će „biti jako uzbudljivo vidjeti ženskog lika u centralnoj ulozi, titularnoj ulozi, za koji sam čula da stiže, kao i još jedan centralni ne-bijeli lik“.

Bilo je nekog govora o Scarlett Johansson čija bi Black Widow dobila svoj film, umjesto da se nastavi šlepati po „tuđim“ pričama, ali izgleda da ipak ništa od toga, budući će navodno imati prilično bitnu ulogu u Captain America: The Winter Soldier (no surprise there) i Avengersima 2. Osim nje, najizgledniji izbor za prvi „ženski“ superhero flick je Ms Marvel (ako se uzme u obzir i popis strip junaka koje MSU uopće smije iskoristiti, budući Fox i Sony posjeduju prava na velik broj Marvelovih likova), koju bi možda utjelovila Katee Sackhoff (Riddick).

 peggy-carter

Nastavljamo u feminističkom tonu. Agentica Peggy Carter, koju je u Captain America: The First Avenger utjelovila Hayley Atwell, mogla bi dobiti svoju TV seriju. Nakon što će „Marvel Day“ (24. rujna) donijeti premijeru nove serije Jossa Whedona Agents of S.H.I.E.L.D., i pod uvjetom da potonja bude uspješnica, nesuđena cura Kapetana Amerike bi mogla zapucati na naciste i s naših malih ekrana. Marvelova ekspanzija na TV bavila bi se „običnim“ ljudima koji se pokušavaju prilagoditi na svijet napučen superherojima. Agentica Carter već je dobila svoj jednominutni one-shot na Blu-ray izdanju Iron Mana 3 (prethodni kratkiši raštrkani po drugim Marvel filmovima su bili svojevrsni uvod u Agents of S.H.I.E.L.D. i svi su pratili nekog od „običnih“ likova koji su imali bliski susret s nekim od superjunaka) i glasine kruže da bi to mogla biti njezina karta za ulogu u seriji, a možda i vlastiti spin-off. Trenutno još ništa nije potvrđeno, čak niti hoće li se Atwell uopće vratiti u ulogu, ali priča se da je trenutno u tijeku potraga za scenaristom koji bi skicirao pilot epizodu. Radnja bi se vjerojatno nastavljala na priču iz prvog filma o Kapetanu Americi i prikazala što je Peggy radila nakon navodne smrti Stevea Rodgersa i kako je uopće nastao S.H.I.E.L.D. kakav smo imali prilike vidjeti u Avengersima. U svakom slučaju, bilo bi fora opet vidjeti Marvel u razdoblju Drugog svjetskog rata, a producent studija Louis D’Esposito je već natuknuo da Marvel Universe ima puno snažnih ženskih likova, mnoge od kojih smo već upoznali i koje bi se jako dobro snašle u vlastitim ostvarenjima. Koliko poznajemo Marvelov marketing, Ms Marvel film i Peggy Carter TV serija su nam možda i bliže no što smo svjesni.

 black-panther-roof

Nažalost, prognoza nije tako sunčana za Black Panthera. Treće ime koje se sve češće čuje na puš-pauzama ispred Marvelovih studija je upravo ono princa Wakande. I sâm Stan Lee vatreno lobira za njegov film, ali trenutno nije jako izgledno da će upasti u ovu turu. No, u planu je i takozvana „faza 3“, čiji raspored će biti objavljen tek sljedeće ljeto, pa bi se Black Panther ipak mogao ugurati negdje (možda na mjesto Iron Mana 4, budući je RDJ pristao na još dva nastavka Avengersa, ali odbio vratiti se u još kojem Iron Manu). Predsjednik produkcije Marvel studija Kevin Feige rekao je da postoje već skicirani planovi s datumima premijera raspoređenim sve do 2021. (kada se očekuju četvrti Avengersi), a navodno za svako prazno mjesto na kalendaru u redu čekaju po dva-tri potencijalna projekta. Ovisno o njihovom uspjehu na box-officeu, neka od tih mjesta mogla bi biti rezervirana za trećeg Thora ili Kapetana Ameriku. Studio će tek vidjeti kako će publika prihvatiti Ant-Mana i Guardians of the Galaxy, a vrlo visoko na listi Feigeovih prioriteta je i Doctor Strange, još jedan „manje“ poznat (iskorišten) Marvelov junak. Naslov koji se često spominje je i The Inhumans, još nešto malo drukčije od Marvela na kakav smo navikli do sada, a nagađa se da je upravo to projekt koji bi navodno „spojio brendove“ i za koji je trenutno u pregovorima Vin Diesel.

Ljudi u Marvelu navodno žele obraditi sve navedene likove, a koliko od toga će se realizirati u skoroj budućnosti, preostaje nam samo čekati i vidjeti. Thor: The Dark World je prvi na redu da nam prekrati vrijeme, u svjetska kina stiže 8. studenog ove godine. Captain America: The Winter Soldier mu je za petama s premijerom 4. travnja sljedeće, zatim Guardians of the Galaxy 1. kolovoza, a u 2015oj nam stižu Avengers: Age of Ultron (1. Svibnja) te Ant-Man 31. srpnja.

5 komentara za “Marvel radi punom parom

 • Vedrana says:

  Tu se slažem.
  No s druge strane, Batmani su (po mom skromnom mišljenju) jedine DC adaptacije koje valjaju (ajde, uz izuzetak onih starih Supermana koji su više kultni nego kvalitetni), dok se kod Marvela ipak da naći nekoliko solidnih filmića. Primjerice, ovi noviji: Thor, Captain America, Avengersi, Iron Man… da, ne-savršeno, ali skroz gledljivo. Kvaliteta se ne da usporediti, to nema dvojbe uopće, ali dovoljno su zabavni (i ne vrijeđaju inteligenciju previše) da čovjek može u njima dovoljno uživati.

 • Vedrana says:

  Apsolutno, Batman je najbolji superjunak ikad napravljen, u bilo kojem svemiru bilo koje strip kompanije! Skup s kompletnim proširenim Bat-universeom. Superman mi je, moram priznati, uvijek bio malo dosadan. Nikad se nisam uspjela baš ufurati u njegovu priču, iako ima odličnih storyarcova. Nekako ga lakše doživljavam u kontekstu Justice League nego kao samostalnog junaka. Ma DC ima hrpu odličnih junaka koji bi bili zakon na filmu, ali kad su pokušali napraviti nešto što nisu Batman ili Superman dobili smo Green Lantern. Trebaju se udružiti s boljim produkcijskim kućama ili naći još kojeg redatelja tipa Nolan (ili da Nolan napravi po trilogiju za svakog DC junaka 😉 ).

  U biti, moj prvi susret sa stripom bio je Marvel (X-Men) tako da sam i malo slaba na njihov universe, moram priznati. :) Volim ambivalentnost njihovih likova (pogotovo u X-Men universeu je to izraženo), iako filmovi nisu do sada još uspjeli baš prenijeti tu mračnu stranu njihovih stripova (čekam Winter Soldiera, to mi djeluje kao da ima potencijala). A jebi ga, oni izgleda idu po principu štancajmo po pet filmova godišnje, barem jedan od njih će biti solidan. Što isto nije baš tako loše, meni je recimo svrnulo pažnju na superjunake koje nikad prije nisam doživljavala, tipa Captain America i Thor.

  Blah, digersija, verbal diarrhea, whatever. Ne znam više ni koja mi je bila poanta… 😀
  Uglavnom, ja još uvijek čekam X-Men film vrijedan gledanja (First Class je bio na dobrom putu, ali još fali tu substance) i to je to. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.