I George R. R. Martin želi još ‘Igre prijestolja’

Piše: Sven Mikulec

1ryan

U intervjuu koji je dao New York Timesu, George R. R. Martin, autor serijala knjiga Igra prijestolja, izrazio je žaljenje što jedna sezona HBO-ove televizijske adaptacije njegove priče traje svega deset epizoda. Kad bi svake sezone bilo još samo tri dodatne epizode, veli Martin, u seriju bi se moglo ubaciti dosta detalja i scena koji bi obogatile svijet Westerosa i priči dali određene dubine.

Problem predstavljaju financije – budžet jedne sezone Igre prijestolja je između 60 i 70 milijuna dolara, a ako se ta svota raspodijeli na više epizoda, priznaje Martin, neizbježno je da kvaliteta pada. „Bitke su skupe“, kaže 66-godišnji pisac. Drugi problem je što ima gledatelja koji seriji zamjeraju sapuničastu prirodu i ukopanost u mjestu određenih rukavaca priče, čemu produživanje sezone sigurno ne bi pomoglo.

Koliko sam uspio pročitati, serija je u kratkom vremenu postala najveći hit u cjelokupnoj povijesti HBO-a, pa je teško vjerovati da je dodatni trošak problem, a ne vjerujem ni da bi tih nekoliko epizoda više koje je spomenuo Martin ugasili glad koju gledatelji osjećaju za novim nastavcima. Iz moje perspektive, finala četvrte sezone se jednostavno užasavam jer znam da slijede mjeseci i mjeseci mukotrpnog čekanja pete sezone. Čekanja koje se, uspije li Martin nagovoriti šefove, ipak može malo skratiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.