Malick, De Palma, Kim i Mendoza jure Zlatnog lava

Piše: Jelena Djurdjic

69. Venecijanski filmski festival (29. 8-8. 9) nas očekuje za manje od mjesec dana, i konačno su poznata imena natjecatelja u glavnom programu. Sasvim odličnu listu predvode Malick i De Palma, u čijim filmovima igra Rachel McAdams, nevjerojatno ali istinito. De Palma je režirao seksualni triler, kako kažu, Passion, remake pristojnog francuskog Crime d’amour. Briana nismo gledali od trijumfa 2007.godine na istom ovom mestu, tako da uzbuđenje raste. Malick dolazi sa romantičnom dramom To the Wonder, o čovjeku (Ben Affleck) koji se nakon raspada braka zaljubljuje u ženu iz svog rodnog grada.

Kim Ki-duk dolazi sa filmom Pieta, pričom o utjerivaču dugova pred kojim se jednog dana pojavljuje žena koja mu se ispričava što ga je odbacila nakon što ga je rodila. Mendoza je tu sa Thy Womb, Takeshi Kitano sa nastavkom sage o jakuzama Outrage Beyond, a Harmony Korine sa Spring Breakers, filmom o četiri studentice koje iz zatvora vadi James Franco, diler drogom i oružjem, sa idejom da mu završe neki prljavi posao.  U konkurenciji za Zlatnog lava bit će prikazan i drugi dio trilogije Ulrich Seidl, Paradise: Faith, koju je u Cannesu otvorio film Paradise: Love (o njemu više ovih dana na našem sajtu).

Festival će otvoriti politički triler Mire Nair The Reluctant Fundamentalist, a predsjednik žirija je redatelj Michael Mann (Heat).

 

Takmičarska selekcija 69. Venecije

1. Ulrich Seidl, Paradies: glaube (Paradise: Faith)

2. Peter Brosens, Jessica Woodworth, La cinquième saison

3. Xavier Giannoli, Superstar

4. Olivier Assayas, Après mai (Something in the Air)

5. Marco Bellocchio, Bella addormentata (Dormant Beauty)

6. Daniele Ciprì, È stato il figlio

7. Brian De Palma, Passion

8. Valeria Sarmiento, Linhas de Wellington

9. Ramin Bahrani, At Any Price

10. Rama Burshtein, Lemale et ha’chalal (Fill the Void)

11. Francesca Comencini, Un giorno speciale

12. Takeshi Kitano, Outrage Beyond

13. Brillante Mendoza, Sinapupunan (Thy Womb)

14. Kirill Serebrennikov, Betrayal

15. Kim Ki-duk, Pieta

16. Harmony Korine, Spring Breakers

17. Terrence Malick, To the Wonder

Leave a Reply

Your email address will not be published.