Mačak u šeširu – drugi pokušaj

Piše: Filip Jakovljević

Iako kod nas nije toliko poznat, Theodor Seuss Geisel, poznatiji kao Dr. Seuss, jedan je od najpopularnijih pisaca knjiga za djecu u Americi. Adaptacije njegovih knjiga su također vrlo popularne, i svatko od nas je barem jednom pogledao stari dobri Kako je Grinch ukrao Božić. Uz taj, možda i Seussov najpoznatiji naslov, treba još spomenuti i Loraxa, koji je nedavno dobio svoju adaptaciju i iznimno je uspješan, te Mačka u šeširu.

Prema pričama o Grinchu i Mačku u šeširu napravljeni su 60ih i 70ih godina i crtani filmovi, koji su vjerno pratili crteže samog Dr. Seussa iz knjiga, ali kada su ih pokušali prebaciti u igrani film došlo je do problema. Šarenilo i maštovitost Seussovih crteža i priča teško je prebaciti u „realni“ svijet i adaptacija Mačka u šeširu, redatelja Boa Welcha, pokazala se kao veliki promašaj, dok je Grinch, unatoč vrlo niskoj kvaliteti, zbog svoje baštine i Jima Carreya nešto bolje prošao kod publike.

Sada, uz uspjeh Loraxa i Horton Hears a Who, oba snimljena u CG-u, Illumination Entertainment odlučio je Mačku dati još jednu priliku, te će i njega snimiti u ovoj tehnici. Scenarij će napisati Rob Lieber, a film će producirati Chris Meledandri i Seussova udovica Audrey Geisel, koja drži autorska prava na sve knjige preminulog supruga. Ako je glasinama vjerovati, Mike Myers neće posuditi glas glavnom liku u ovoj adaptaciji.

Inače, pokrenut je i biopic o životu Dr. Seussa, a utjelovit će ga Johnny Depp. Taj bi film trebao biti kombinacija igranog i animiranog filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.