Kustendorf 2012

Piše: Jelena Djurdjic

Ne može se reći da je prethodne četiri godine slaba ekipa filmskih stvaralaca posjećivala ovaj festival (Johnny Depp, Jarmusch, Mihalkov, Kiarostami, Akin, Lungin, Farhadi), čiji je osnivač redatelj Emir Kusturica, ali se može tvrditi da će od 17. do 23. siječnja Mokru goru tresti možda i najjača filmska groznica do sad.

Dakle, u takmičarskom programu, u kom učestvuju mladi filmski autori ili studenti, ove godine nas očekuje izabranih 20 (od preko 200 pristiglih) kratkih filmova. Tko će dobiti brončano, srebrno i zlatno jaje odlučivat će Leila Hatami (glumica iz Irana, vidi recenziju u novim filmovima), Pierre Edelman (producent iz Francuske), i  Zoran Cvijanović (glumac i producent).

U ’retrospektivi velikana’ nas čekaju Kim Ki-duk (3-Iron) i Nuri Bilge Ceylan (Once upon a time in Anatolia) , koji će naravno doći i držati više radionica. Kao gosti festivala čije ćemo filmove gledati u ’suvremenim tendencijama’ najavljeni su i braća Dardenne (The kid with a bike), Marjane Satrapi (Chicken with plums), Frederikke Aspöck (Out of bounds), Asghar Farhadi (Nader and Simin: A separation), Andreas Dresen (Stopped on train) , kao i specijalni gosti Thierry Frémaux, delegat sa  Cannes Film Festivala, i oni nešto zvučnijih imena od delegata – Benicio Del Toro i Isabelle Huppert. Spisku je upravo pridodat i američki reditelj Abel Ferrara (The Funeral).

Za ljude koji su kao i ja mislili da je beskrajno pretenciozno svoj filmski festival nazvati faktički po sebi slijedi info da ‘drveni grad’, što mjesto gdje se festival održava točno i jest, na njemačkom jeziku upravo tako zvuči ‘küstendorf’, pa je nekako više simpatično, ili ipak ne?

Jedan komentar za “Kustendorf 2012

  • Marin Mihalj says:

    Blate ga i ne vole, ali moje srculence malo kuca za Nemanju! 😀

    Jedva čekam e-novine i seriju članaka Petra Lukovića i ekipe kojima pjena krene na usta na svaki spomen Kuste. 😀

    Očekujem sljedeće naslove: “Kusturica doveo alkoholičara del Tora i kurvu Huppert”. 😀

    Zla sam osoba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.