Krvava stanka (2003.)

Piše: Sven Mikulec

Krvava stanka (Intermission, 2003., 105 min.)

Redatelj: John Crowley

Glume: Cillian Murphy, Colin Farrell, Colm J. Meaney, Kelly Macdonald, Shirley Henderson, Brían F. O’Byrne, Deirdre O’Kane, Tomas O’Suilleabhain

 

Nakon male pauze, nastavljamo iz naftalina izvlačiti irske bisere, kojih, kako se čini, zbilja postoji nepresušno vrelo. Jedne vjetrovite morske večeri prije mjesec dana, dok Zagrebom nisu tekli potoci ovog ljeta dosta rijetko viđene kiše, upoznao sam se s Krvavom stankom, prilično neobičnim prijevodom dražesnog malog filma kojim se svijetu predstavio budući redatelj poznatijeg filma Boy A, John Crowley. Priča koju nudi Intermission intrigantan je i prije svega šarmantan kolaž satkan od šarenih, živopisnih likova, slika i zvukova opuštene ali događajima ispunjene dablinske svakodnevice.

John (Cillian Murphy) nikako ne može nastaviti živjeti nakon što je prekinuo s djevojkom Deirdre (Kelly Macdonald), koja si je odmah novoga dečka pronašla u oženjenom starijem obiteljskom čovjeku. Njegov poznanik iz kvarta, Lehiff (Colin Farrell), ne može raditi onoliko sranja koliko bi želio jer mu za vratom puše pompozni, neskromni policajac Jerry (Colm J. Meaney), koji pak pokušava nagovoriti nadobudnog filmaša Bena (Tomas O’Suilleabhain) da o njemu snimi dokumentarac, ali ovaj od svoga ziheraškoga šefa dobiva zadatak snimiti reportažu o Deirdrenoj sestri Sally (Shirley Henderson), djevojci vrlo nesigurnoj u svoj izgled koja je pomogla skupini putnika prilikom autobusne nesreće. Ovu je nesreću, pak, izazvao bahati klinac na biciklu koji je preciznim pogotkom kamenom vozača Micka (Brían F. O’Byrne) natjerao da skrene u jarak. Događaj koji će pokrenuti sve ove likove i spojiti ih na jedno mjesto je prilično glupa ideja otmice i pljačke Deirdreina novog dečka, pri čemu će John, Lehiff i Mick svaki naučiti lekciju koju neće moći zaboraviti.

Više različitih zanimljivih priča efektno povezanih u smislenu i dopadljivu cjelinu uvijek mi je drago pogledati, a Intermissionu najveću uslugu čini dosta humora utkano u prikaz očito nikad dosadnog života nekoliko pripadnika „niže srednje“ klase. Posve subjektivno dodajem da je sveukupnom dojmu pridonio i neizostavni dablinski naglasak za kojim venem otkako je završila moja vremenski skromna avantura u gradu Jamesa Joycea prije nekoliko godina. Prekrasan grad u kojem satima možete samo hodati ulicama i promatrati ljude, koračajući na ritmove sveprisutnih uličnih svirača uz sasvim ugodnu spoznaju da su tim istim pločnikom ne tako davno koračali George Bernard Shaw, Samuel Beckett, William Butler Yeats ili u ovome ciklusu već opjevani Michael Collins.

Ovaj mozaik irske građanske svakodnevice prepun je seksa, nasilja, humora i, naravno, piva, a svatko tko cijeni zabavne, dinamične, crnohumorne komedije na koje su nas „otočani“ navikli, i Crowleyjev bi film trebao primiti sa simpatijama. Čitavi mini-ansambl proslavljenih irskih glumaca (Farrell, Murphy, Meaney), pojačan nekim nama anonimnim licima na koje bismo češće nailazili da pratimo irsku televizijsku i kazališnu produkciju, uvlači nas u dinamičan miks romantike, akcije i drame koji se definitivno isplati pogledati. U vrijeme kad vremena imamo sve manje i manje, ljepši kompliment filmu teško je naći.

Jedan komentar za “Krvava stanka (2003.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.