Konačno premijera The Show Must Go On!

Piše: Deni Zgonjanin

The Show Must Go On, Nevija Marasovića od 28. travnja u kinima

Splitskom premijerom 26. travnja u domaća kina dolazi dugoočekivani prvijenac Nevija Marasovića The Show Must Go On (TSMGO). Film kojim je prošle godine otvoren festival u Puli, u kratko je vrijeme izazvao veliki interes publike i kritike, prvi je dugometražni igrani film SF tematike mladog režisera Nevija Marasovića koji je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij i Zlatnu arenu za specijalne efekte, nagradu kritike Oktavijan za najbolji film i Brezu za najboljeg debitanta. The Show Must Go On ujedno je tek treći domaći film SF žanra nakon Izbavitelja Krste Papića (1976.) i Gostiju iz galaksije Dušana Vukotića (1981.). TSMGO je u potpunosti snimljen i prikazuje se u digitalnoj tehnologiji, a o naporu ekipe koja je film vrijedan gotovo milijun eura snimila za 200.000 kuna govori i podatak da od 450 kadrova, njih čak 300 obiluje specijalnim efektima.

Radnja ovog za hrvatske prilike po mnogočemu neobičnog filma smještena je u Zagrebu desetak godina u budućnosti i prati uspješnog i ambicioznog producenta reality showa “Housed”, Filipa Dogana (Sven Medvešek). Show “Housed”, formom i sadržajem nalik na “Big Brother”, traje 180 dana za kojih šest ljubavnih parova boravi u reality show kući sagrađenoj za tu priliku. Kako tijekom trajanja showa, vani započne globalni rat, koji za kratko vrijeme pretvara cijelu Europu u bojno polje, Filip Dogan usmjerava sve svoje napore kako bi sačuvao natjecatelje od istine o vanjskome svijetu.


Nevio Marasović, tvorac popularne serije Instruktor, dosad je snimio preko 40 reklamnih spotova za neke od najpoznatijih domaćih i svjetskih brandova, scenarij za TSMGO počeo je pisati prije više od četiri godine kao kratku studentsku vježbu na Akademiji Dramske Umjetnosti. Ideja za film rodila se za vrijeme trajanja druge sezone hrvatskog Big Brother showa tijekom koje je nastala svjetska panika oko ptičje gripe te su cijeli djelovi hrvatske bila pod karantenama. – Razmišljao sam kako bi bilo nevjerojatno da su se ti od ostatka svijeta izolirani natjecatelji izlaskom iz big brother kuće susreli sa nekom mnogo većom katastrofom – naglašava Marasović.

Tijekom snimanja od 45 dana u ljeto 2008. film je anticipirao predmete i događaje koji su danas dio naše stvarnosti poput; iPad-a, žene premijerke ili ulaska Hrvatske u NATO savez. The Show Must Go On po riječima samog autora možda najbolje korespondira s pripadnicima Generacije Y koja je odrasla uz medije, internet i socijalne mreže pa se s pravom očekuje i svojevrsni comeback mlađe publike u domaća kina.

Realnosti zapleta doprinosi i to što razvedeni par glume ex-supružnici Sven Medvešek i Nataša Dorčić uz hitove TBF-a, Lollobrigide i drugih, a radnja se odvija 7 godina od dana ulaska Hrvatske u EU kada Hrvatska zbog nove blokovske podijeljenosti i sama postaje žrtvom atomske kataklizme. Slike Ciboninog tornja u plamenu, razrušenih tornjeva Zagrebačke katedrale ili znakova za povišenu radijaciju neke bi gledatelje u kontekstu nedavnog potresa i nuklearne krize u Japanu mogle uznemiriti pa se film ne preporuča svim skupinama gledatelja.

Posljednji reality show na svijetu turneju po Hrvatskoj započinje premijerama 26. travnja u Splitu, 27. u Zagrebu i 28. u Osijeku u distribuciji Continental filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.