Kon-Tiki trailer

Piše: Ivan Andrijanić

Thor Heyerdahl nesumnjivo je jedna od zanimljivijih povijesnih osoba ikad. Bio je uvjeren da su južnoamerički narodi naselili Polineziju u južnom Pacifiku, još prije 15. stoljeća, i u namjeri da dokaže svoju tvrdnju, organizirao je, u najmanju ruku, vrlo osebujnu, i riskantnu ekspediciju. Kako je htio biti potpuno autentičan tom vremenu, sa svojim timom plovio je na drvenoj splavi 101 dan, i prešao sve skupa 7.000 km. Jedini znak moderne civilizacije u ekspediciji bio je radio-aparat.

Kon-Tiki, inače ime drvene splavi koja je obilježila povijest, naziv je i ovogodišnjeg norveškog filma koji govori o ovim događajima, te kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Režiju potpisuju Joachim Ronning te Espen Sandberg, a u glavnim ulogama su Pal Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen te Gustaf Skarsgard.

Dokumentarni film iz 1951. godine, sastavljen od materijala koji je snimao jedan od članova posade, osvojio je zlatnu statuu te godine. Tko zna, možda se povijest ponovi.

Ekspedicija na velika platna stiže 19. travnja, a tu je i trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.