Kerouacova priča uskoro na platnu

Piše: Sven Mikulec

Jack Kerouac napisao je danas kultni On the Road još daleke 1951., a točno šezdeset godina kasnije inspirirajuća će priča o mladom Amerikancu i njegovom nemirnom duhu dobiti svoju filmsku verziju.

Salvatore ‘Sal’ Paradise mladić je opčinjen jazzom, prekrasnim američkim krajolikom i, dakako, ženama, a nemirna narav konstantno ga tjera dalje, u neistraženu noć i neisprobane ceste, do dalekih gradova i stranih mu ljudi… Sve to obavijeno grozničavim duhom revolucionarne sredine prošlog stoljeća kakvim se može podičiti samo Amerika.

Očekivanja od ovog filma vrlo su velika, vjerojatno mnogo veća no što bismo si smjeli dopustiti. Francis Ford Coppola otkupio je prava za film još 1980. godine, a projekt je konačno povjerio u ruke brazilskog redatelja Waltera Sallesa (Diarios de motocicleta, Dark Water). Kerouacova heroja glumit će slabo poznati 30-ogodišnji Englez Sam Riley, dok će mu društvo praviti mnogo poznatiji Viggo Mortensen, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Steve Buscemi, Alice Braga, Terrence Howard, i mnogi drugi.

Gledatelji su skeptični, a njihovo raspoloženje u potpunosti je shvatljivo. Kako se radi o jednoj od najvažnijih knjiga u povijesti američke književnosti, o djelu čiji je utjecaj praktički odgojio nekoliko generacija mladih, izuzetno teško bit će snimiti film kakav Kerouac zaslužuje. Izbor Stewart, Dunst i mladog Garretta Hedlunda izaziva dosta čuđenja obožavatelja romana, a da ne spominjem da je uloga Sala, utjelovljenja Amerike, povjerena Britancu.

Svakako film kojeg ću pogledati, ali od kojeg istovremeno strahujem…

Leave a Reply

Your email address will not be published.