Kanski pobjednik na Festivalu europskog filma Palić

Piše: Jelena Djurdjic

1

Ove godine od 19. do 25. srpnja, po 21. put, u blizini Palićkog jezera u Srbiji održat će se filmski festival. Bit će prikazana 64 filma, u šest selekcija, a programi će se prikazivati na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Tko dolazi? Nemamo pojma, naravno, stara palićka praksa. Možda i znaju, no na sajtu ne objavljuju. Ali znamo koje filmove gledamo. Prva zvijezda svakako će biti dragi Nuri Bilge Ceylan,  čiji je Zimski san kanski pobjednik za 2014. godinu. To je ujedno i jedini film izvan konkurencije, i bit će prikazan posljednjeg dana festivala. Natjecateljski program, i borbu za Zlatni toranj, otvara Bijeli Bog Kornéla Mundruczóa, priča o odnosu pasa i ljudi (Grand prix Un certain regard u Cannesu). Slijedi ih još 11, od kojih sasvim izvjesno treba neizostavno pogledati još bar Stations of the Cross za koji je Bruggeman dobio Srebrnog medvjeda,  Zero Motivation (nagrade na Tribecca FF-u) i domaćeg miljenika, koji možda dođe sve i da ga ovi ne pozovu,  Andreya Zvyagintseva s Leviathanom (scenarij Cannes). Premijera Strange Wood Szabolcsa Tolnaija i domaća premijera Ikićevih, sad dobro prošlih na Karlovim Varima, Barbara, Stratos Yannisa Economidesa, Of Horses and Men Erlingssona, Wonders Rohrwacherove,  Force Majure Ostlunda (još jedan kanski laureat), Blind Dates Koguashvilija i Eat Your Bones Jean-Charlesa Huea, znajući da je ovo mjesto gdje nečije ime (sada Petra Mitića kao selektora) stoji iza svakog odabranog naslova, zicer su šeme.

Malo o logistici, za slučaj da vam je prvi put – natjecateljski program bit će prikazan na Ljetnjoj pozornici na Paliću u terminima od 21 i 23 sata, cijena jednodnevne karte je 200 dinara (2 eura). Ulaznice za Natjecateljski program mogu se kupiti otprilike sat vremena pred početak projekcije na blagajni ispred  Ljetnje pozornice. U slučaju kiše i leda program će biti prikazan u kinu EuroCinema (Otvoreni univerzitet Subotica). Reprizni termini su u kinu Jadran u Subotici, gdje se kasnije u toku dana daje i selekcija Paralele i sudari (cijena 1 euro). Mladi duh Europe prikazivat će se u Ljetnom kinu Abazija na Paliću u terminu od 21.30h, nakon projekcija bit će organizirane žurke u vrtu ispred kina.  Novi gruzijski film i Novi mađarski film prikazivat će se u kinu EuroCinema. Ulaz free.

Nagradu „Aleksandar Lifka“ FEF Palić dodjeljuje za ‘izuzetan doprinos europskoj kinematografiji’. U čast dobitnika –  glumice Mirjane Mire Banjac i  francuskog redatelja  Claudea Leloucha, bit će održane projekcije njihovih najznačajnijih filmova, u kinu EuroCinema .

Leave a Reply

Your email address will not be published.