Kako je Superman presudio Shazamu

Piše: Ana Kundid

shazam

Nema sumnje da je Man of Steel probio led i otvorio put mnoštvu DC-evih junaka, no postavlja se pitanje koliko je to ustvari korisno za likove poput onog u već dugo iščekivanom Shazam! filmu?

Novije generacije ljubitelja DC-jevih filmova vjerojatno nisu upoznate s činjenicom da je upravo Shazam trebao biti među prvim ekraniziranim strip likovima. Međutim, on je predugo čekao, a nažalost još uvijek nije dočekao. Captain Marvel, negdje poznat i kao Shazam (jer je to čarobna riječ koju izvikuje kada priziva svoje super-moći) jedan je od starijih strip junaka koji je 1930-ih stupio na scenu. Od tada je vodio bitku za popularnost sa Supermanom, jer obojica dijele slične moći i fizičke karakteristike. Suparman je konačno prevagnuo kada je DC otkupio lik Captaina Marvela i uključio ga kao sporednog lika u svom univerzumu. Zanimljvo je napomenuti da je jedan od najvećih fanova Captain Marvela bio Elvis Presley, čiji su prepoznatljivi svileni kombinezoni sa plaštom i visokom kragnom inspirirani upravo tim junakom.

Peter Segal, nesuđeni redatelj filma, u jednom je intervjuu široj publici pokušao pojasniti u čemu je kvaka. Bilo je trenutaka kada se činilo da će ekranizacija Shazama zaista ugledati svjetlo dana, no kada je Man of Steel ‘ojačao’ čak i pred Batmanom, sve nade su ponovno ugasle. Ulazeći u dubinu problematike, Segel je objasnio kako su sličnosti dvaju likova u početku pomogle Captainu Marvelu da dobije svoju publiku, da bi na kraju neminovno presudile jednom od junaka. Pogađate, sudbina Captaina Marvela tako je zauvijek ostala zapečaćena pod crvenim plaštom sve slavnijeg Man of Steela.

Također, ako se osvrnemo na odabir Segalovih filmova, većinom komedija, poput 50 First Dates, Get Smart i najnovijeg Grudge Match, pitamo se bi li redatelj filmu uopće pridonio onu atmosferu koju i zaslužuje. Pogled na dječaka koji se magičnim moćima trasformira u superjunaka ne ostavlja previše prostora stvaranju ozbiljne slike cijele priče, no upravo je veliko iznenađenje što je redatelj u startu izravno govorio o luckastom i šaljivom žanru filma. Ako je tako, bojimo se da bi Crimson Bolt iz filma Super dobio ozbiljnu konkurenciju. U tom slučaju , što se ozbiljnih ljubitelja Captaina Marvela tiče, možda neslavno propadanje ekranizacije i nije tako loša vijest. Ostaje im samo sitna nada da će ugledati ekranizaciju stripa Marka Millara (autor Kick-Assa) pod nazivom Superior, koji je inspiriran likom i moćima Captaina Marvela.

Leave a Reply

Your email address will not be published.