Kako je nestao Nicholas Ray

Piše: Martina Krivokapić

Doktor Ray i đavoli, film redatelja Dinka Tucakovića premijerno prikazan na ovogodišnjem FEST-u, donosi nam priču o skandaloznom redatelju Nicholasu Rayju, najpoznatijem po kultnom filmu Buntovnik bez razloga s Jamesom Deanom u glavnoj ulozi. Radnja ovog filma, inspirirana istinitim događajem, smještena je u Beograd ‘60ih godina, zlatno vrijeme jugoslavenskog filma kada je “Avala film” bio na vrhuncu slave.

Ono najzanimljivije o ovom redatelju, za što se nadamo da će nam radnja filma otkriti, je to da u periodu od 1963. do 1967. godine nemamo nikakve podatke o njegovom životu i radu, i nijedna od brojnih biografija o njemu ih ne bilježi.

Na poziv Ratka Draževića, direktora Avala filma, 1964. godine Nicholas Ray boravio je u Beogradu, gdje je trebao snimiti film The Doctor and the Devils zasnovan na romanu Dylana Thomasa. Dok je u Americi za njim organizirana potraga, angažirani detektivi i objavljena opća panika oko njegova nestanka, on je u Jugoslaviji vodio pregovore oko snimanja filma. Želio je autorski film, ali Dražević i “drugovi” imali su drugačije ideje. Oni su zamislili kostimirani spektakl koji će od Avala filma napraviti Hollywood na Balkanu.

Kako su tekli pregovori, tko je tragao za redateljem, a kome je bilo drago da je nestao, Dinko Tucaković počeo je istraživati još davne 1979. godine kada je Ray umro, a on bio tek student režije. Koliko je saznao, preostaje nam da vidimo od 26. rujna nadalje, kada film započinje svoju projekciju u kragujevačkom Cineplexxu.

Uloge tumače Paul Murray, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero, Gordon Murray, i drugi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.