Još jedan remake europskog filma?

Piše: Vedrana Vlainić

Čemu služe „strani“ (ne-engleski, jel’) filmovi nego da ih velike filmske kuće „obrade“, eksploitiraju i (unište?) učine „poznatima“. A čemu onda, za uzvrat, služe renomirani filmski festivali nego da takve bisere iz cijelog svijeta okupe na jednom mjestu kako bi spomenute filmske kuće imale što bolji izbor.

Ovogodišnji filmski festival u Torontu jedva da je prošao, a već se govorka o remakeovima dvaju filmova predstavljena na njemu. Nekoliko glava okrenuo je indonezijski film The Raid, no Warner Bros je bacio oko na francuski akcić Sleepless Night (Nuit Blanche u originalu) i već otkupio prava za snimanje njegove engleske inačice.

Original, djelo redatelja Frédérica Jardina, u središtu zbivanja ima policajca, koji igrom slučaja završi s velikom pošiljkom droge te mu narkomafija otme sina. Američku verziju producirati će Roy Lee, koji već ima iskustva s remakeovima (Quarantine, The Ring).

Nuit blanche bio je veliki hit na TIFF-u, okarakteriziran od strane kritičara kao jedan od najuzbudljivijih filmova prikazanih ove godine. Puno je nadati se da će remake biti dostojan originala, ako je uistinu tako, ali eto – možda nas iznenade.

Jedan komentar za “Još jedan remake europskog filma?

  • Maxima says:

    On je radio i My Sassy Girl, mislim preko originala iz 2001 (Yeopgijeogin geunyeo)? Ne bih… hvala 😀

    Quarantine? Khm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.