Jonathan Nolan adaptira `Foundation´ za HBO

Piše: tonymelo

Jonathan Nolan, manje poznati brat Christophera Nolana, adaptirat će “Foundation” romane Isaaca Asimova na male ekrane. HBO će mu pružiti priliku da ekranizira djelo poznatog pisca znanstvene fantastike nakon što završi s radom na Westworldu, još jednoj adaptaciji, no u ovom slučaju znanstvenofantastičnog vestern trilera iz 1973. godine.

Serija će se bazirati na originalnoj trilogiji Foundation knjiga i pratit će genijalnog matematičara i psihologa Harija Seldona koji je svoj cijeli život posvetio razvijanju znanstvenog koncepta zvanog psihopovijest. Koristeći tu metodu, Seldon uspješno predviđa neizbježnu propast galaktičkog carstva, nakon koje će uslijediti 30 000 godina anarhije i očaja, prije nastanka novog carstva. Međutim, Seldon je uvjeren da postoji alternativni put koji će omogućiti puno bržu uspostavu novog carstva, te odluči okupiti najkreativniji i najpametnije umove galaksije koji bi trebali poslužiti kao temelji budućega carstva.

Ako sumnjate u kvalitetu drugog Nolana, znajte da je osim rada na Westworldu i glavni showrunner serije Person of Interest, te koscenarist trenutnog kino hita Interstellar. Također, s bratom je surađivao na filmovima The Prestige, The Dark Knight, te The Dark Knight Rises, tako da mu iskustva ne nedostaje. Nije na odmet spomenuti i to da u intervjuima često ističe svoju ljubav prema znanstvenoj fantastici, a posebno prema romanima Isaaca Asimova.

Osim originalne trilogije koja se sastoji od knjiga “Foundation”, “Foundation and Empire” i “Second Foundation”, dvadeset godina kasnije napisana su dva dodatna romana “Foundation’s Edge” i “Foundation and Earth” koja se nastavljaju na Seldonovu priču, kao i dva prequel romana koja govore o tome kako je došlo do događaja opisanih u prvome romanu. Fanovi smatraju kako je originalna trilogija kvalitetnija od ostatka serijala, te je Nolan istaknuo kako će se serija isključivo baviti s originalnom trilogijom, ali svi znamo da ukoliko serija bude uspješna, a materijala ponestane, ništa nije sveto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.