JGL i Daniel Radcliffe pričaju jedinstvene njujorške priče

Piše: Jure Maleš

dr

Kažu da je New York izvanredan grad te ne čudi činjenica da je radnja brojnih filmova smještena upravo na ulice grada koji nikada ne spava. Od romantičnih komedija do mafijaških drama, svi koji nešto znače u svijetu filma su svoje filmske radnje smjestili upravo na ulice ovoga grada.

Sada nam dolaze dva nova filma čiji će glavni likovi pokušati ispričati dvije priče koje možda i nisu toliko poznate kada govorimo o povijesti grada, ali su tipično njujorške.

U prvom filmu glavna uloga je pripala Josephu Gordonu-Levittu. To Reach for the Clouds (Dosegnuti oblake) novi je film Roberta Zemeckisa u kojem Gordon-Levitt glumi 24-godišnjeg umjetnika na žici Phillippea Petitea. On se proslavio 1974. godine kada je prošetao po napetoj žici između gotovo dovršenih njujorških Blizanaca i time oduševio javnost. Naravno, Petit nije imao dozvolu za ovaj pothvat, no to nije spriječilo više od 100.000 ljudi da posvjedoči njegovom uspjehu. Naime, Petit nije samo prošetao između dviju zgrada, već je na visini od 412 metara (1350 feet) na oduševljenje sviju žicom prošetao ni manje ni više nego osam puta!

boldness-Philippe-Petit

Film je temeljen na Petiteovim memoarima u kojima opisuje svoj pothvat; od toga kako je uopće uspio montirati opremu bez dozvole, o uspinjanju te o samoj šetnji preko žice. Za planiranje i izvedbu trebalo mu je šest godina. O Petiteu su snimljeni brojni filmovi, a dokumentarac iz 2008.godine, Čovjek na žici (Man on Wire) čak je ovjenčan Oscarom. Gledateljima bi trebalo biti zanimljivo vidjeti život Phillipea Petitea prikazan u igranom filmu, a i odlični Gordon-Levitt je dodatan razlog zbog kojeg se isplati prošetati do kina.

Druga istinita priča nas vraća u 1860-e. Daniel Radcliffe, najomiljeniji svjetski čarobnjak, glumi još jednog mladog i dosjetljivog mladića koji nadgleda izgradnju Brooklyn Bridgea nakon što njegov otac, voditelj projekta, umre. Film Douglasa McGratha, jednostavno nazvan Brooklyn Bridge, nije priča o izgradnji mosta, već priča o mladom građevinaru Washingtonu Roeblingu koji se nađe u situaciji kojoj nije dorastao, a rad na projektu polagano prelazi u opsesiju. Važnu ulogu u filmu, ali i životu mladog graditelja, ima i njegova žena Emily koja ga vraća u stvarnost i pomaže mu da prebrodi nastale probleme. Još jedan dokaz da iza svakog uspješnog muškarca stoji žena.J Daniel Radcliffe pokušava se dokazati u svijetu filma kao više od malog čarobnjaka koji ga je proslavio, a s obzirom da su njegovi filmovi The Woman in Black (horror) i Kill Your Darlings (biografska drama) ostali donekle nezamijećeni u Hrvatskoj, možda upravo Brooklyn Bridge privuče pozornost gledatelja.

Znate li vi koju priču o New Yorku koju bi trebalo ispričati? Koji vam je do sada najdraži film čija se radnja odvija na ulicama grada koji nikada ne spava?

 

Autor: Branka Ćićerić Perlain

Leave a Reply

Your email address will not be published.