Jel’ James Franco normalan?

Piše: Sven Mikulec

Ovu sam vijest počeo pisati u najboljoj namjeri da vas informiram o prvoj knjizi iz pera Jamesa Franca, Actors Anonymous, koja bi se pred očima znatiželjne američke publike trebala pojaviti negdje u drugoj polovici ove godine. Do problema sam došao, međutim, kad sam krenuo malo čitati o glumčevoj prošlosti, da vidim što je dosad objavio (kolekciju kratkih priča pod nazivom Palo Alto prije godinu i pol), otkud mu interes za pisanjem, i tako dalje. I što sam otkrio? James Franco, dame i gospodo, nije normalan.

To, naravno, mislim u najboljem mogućem smislu te riječi. Ne mogu reći da sam nešto posebno dobro upoznat s biografijama holivudskih moćnika (pa ne znam radi li se o izoliranom slučaju ili čestoj pojavi), ali čini mi se nevjerojatno da je jedan mladi glumac (33), koji je u prvom desetljeću 21. stoljeća snimio preko 30 filmova, toliko kvalificiran i obrazovan da se ne mora brinuti za svoju budućnost čak i da mu kojim slučajem k’o iz vedra neba sine da gluma više nije “njegov đir”.

Posjedujući navodno nadnaravnu želju za znanjem i sposobnost koncentracije, Franco je još 2006. upisao studij engleski jezik na UCLA-u, s posebnim naglaskom na kreativno pisanje, gdje mu je odobrena molba da tijekom jednoga kvartala skupi 62 boda (svaki predmet nosi po nekoliko), dok je za ostale studente vrijedilo pravilo o gornjem limitu od 19 bodova. (Čisto za usporedbu, ja skupim 60 bodova godišnje. Trebao bih, barem…) Po završetku studija preselio se u New York, kako bi mogao paralelno pohađati Tisch School of Arts njujorškog Sveučilišta, program kreativnog pisanja na Columbiji, kao i Brooklyn College, smjer pisanja fikcije, dok je povremeno putovao i na Warren Wilson College u Sjevernoj Karolini na predavanja o pjesništvu.

Uz već postojeći doktorat s Yalea (engleski jezik), Franco će pokušati steći i jedan dodatni na Sveučilištu u Houstonu – primljen je kao jedan od dvadesetoro kandidata na doktorski studij književnosti i kreativnog pisanja, sa čime bi trebao početi od jeseni ove godine. Također, potvrđeno je da će (barem) jedan semestar raditi i kao gost-predavač na NYU, podučavajući odabranu skupinu studenata adaptaciji poezije na format kratkoga filma, a planovi za budućnost uključuju i pohađanje škole dizajna na Rhode Islandu. Kao da sve ovo nije dovoljno, Franco je svoj ispušni ventil, čak i prije no u glumi, pronašao u – slikarstvu. Prvu je izložbu svojih slika imao još prije 5 godina u Los Angelesu, a zaslužan je i za jednu veliku izložbu u Berlinu prošle godine.

Koliko mu je stalo do toga da ne zanemari svoje usavršavanje i na drugim poljima pokazuje anegdota s prošlogodišnjeg proglašenja nominiranih za Oscara. Kad su kandidati za kipiće trebali biti objavljeni, a na popisu mogućih nominiranih vrlo je dobro kotirao i on, Franco je odlučio propustiti proglašenje i – otići na predavanje. “Ne mislim propustiti predavanje i samo tako pretpostaviti da ću biti među nominiranima,” izjavio je tom prilikom. “Ali ako želite dovesti kamermana i ekipu na Yale i čekati da saznate jesam li nominiran, bit će mi drago nakratko izaći s predavanja i reći vam da sam vrlo počašćen.”

Da nije sve tako blistavo kako se na prvi pogled čini ukazuju navodne izjave određenog profesora s njujorškog Sveučilišta, koji je novinarima otkrio da je Franco propustio oko 80 posto predavanja i da je je tako visoke ocjene “zaslužio” isključivo svojom glumačkom slavom. Pa čak i da su mu zbog slave i napornog rasporeda ponekad i progledali kroz prste, za svaku je pohvalu Francova želja da, uz karijeru koja mu već duže vremena ide uzlaznom putanjom, ne zanemari ni ostale aspekte života. I dok provjeriti kakav je student ili predavač možemo samo teško ili nikako, njegove kratke priče i romani ipak su nam dostupni da se i sami uvjerimo u tu svestranost kojoj glumac očito teži.

7 komentara za “Jel’ James Franco normalan?

 • vanja says:

  “širok” čovjek, kad tako sve to stigne, nema se što reći. vjerojatno zato onako zabetonira kad treba voditi Oskara. to mu je glupo

  (mislim, pohvalno je to sve …)

  😀

 • Sara says:

  Obožavam ga. <3

 • Sven Mikulec says:

  Da, što god nas ta dodjela Oscara navela da mislimo, čini se da je tip inteligentan i obrazovan čovjek.

 • Izabela says:

  jedino što mi pada na pamet nakon ovog teksta jest-kada? od tako zgodnog dečka još i pametan i ambiciozan. a ne zaboravimo multitalentiranost 😀

 • vanja says:

  kako neće biti obrazovan, sven, a ti ne bi kad bi mogao? 😀

  no u svakom slučaju, pohvalno je kad mlada zvijezda hoće svašta, ulagati u sebe a ne uništavati se (Oskara pominjem onako … možda je dečko perfekcionist pa zato zabetonira)

 • Matea Rebrović says:

  Sviđa mi se ova vijest, Svene! Ne znam baš ništa o Francu, dobar glumac, u 127 sati je briljirao, a pak na dodjeli kiksao. Ovo što sam upravo pročitala mi se jako sviđa! Vrlo pohvalno!

 • Koraljka Suton says:

  Ja mislim da je on trolao dodjelu Oscara 😀 I inače mi se čini kao najveći real life troll Hollywooda :)

  A za sve ovo: svaku mu čast, obožavam strast i svestranost kod ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.