Jel’ bio nokaut?

Piše: Sven Mikulec

U odličnom Boksaču, ovogodišnjem kandidatu za Oscara u režiji Davida O. Russella, Christian Bale zabljesnuo je kao narkoman i bivši obećavajući borac Dicky Eklund, kojemu je vrhunac boksačke karijere bila iznenađujuće ravnopravna borba s velikim Sugar Ray Leonardom. Podsjetimo, u njoj je Eklund odboksao svih 12 rundi, da bi jedan od najvećih boksača svih vremena uspio osigurati pobjedu na bodove. U devetoj je rundi, pak, prvak pao – o čemu filmski Dicky nije prestajao pričati. Na diskutabilno pitanje je li se radilo o nokautu ili se Sugar Ray samo poskliznuo, odlučio je nakon gledanja filma odgovoriti čovjek koji bi to trebao znati najbolje.

”Sjećam se toga kao da je bilo jučer,” svoju je verziju događaja iz ’78. Sugar Ray ponudio mediju Access Hollywood Live. ”Bila je to teška borba. Nitko nije ništa očekivao od Dicka Ecklunda, ali bio je čvrst, boksao je drukčije, i u jednoj izmjeni uputio sam udarac desnicom, poskliznuo se i pao natrag i, boom, on me prekoračio.”

Ovom je predstavom Eklund skrenuo pozornost na sebe i izgradio si boksačko ime, a dan-danas ne priznaje da te večeri prvaka na pod nije poslao njegov udarac. Kad god ga pitaju za taj kontroverzni događaj, Dicky se, veli Sugar Ray, samo nasmiješi.

55-ogodišnji Leonard osvojio je pojaseve u 5 različitih teškaških kategorija i boksu konačno zbogom rekao nakon posljednjeg neuspješnog pokušaja povratka ’96., dok je ”ponos Lowella” desetogodišnju karijeru zaključio još 1985., nakon čega se posvetio uživanju u drogi i, kasnije, treniranju brata Mickyja Warda, o čemu nam dosta govori Russellov prošlogodišnji film.

Jedan komentar za “Jel’ bio nokaut?

Leave a Reply

Your email address will not be published.