‘Jedna slika iz Domovinskog rata’: Vraćanje devedesetima

Piše: Sven Mikulec

Ministarstvo branitelja i HAVC, u suradnji s Vukovar Film Festivalom i Hrvatskim društvom pisaca, jučer su ponosno predstavili svoj najnoviji projekt pod naslovom “Jedna slika iz Domovinskog rata“.

Ovaj književno-filmski kreativni projekt sastoji se od dvije faze. U prvoj, odabrat će se najbolja kratka priča pristigla na natječaj, a u drugoj ista će se uz pomoć HAVC-a adaptirati u film. Da se poslužim riječima organizatora, “traži se književno ostvarenje koje tematizira osobni ili posredni doživljaj Domovinskog rata, događaj stvarne ili fikcijske naravi, a koje svojom formom, sadržajem i stilom uistinu predstavlja najbolji rad”.

Projektom “Jedna slika iz Domovinskog rata” želimo valorizirati, a usudio bih se reći i iz umjetničke perspektive kritički sagledati Domovinski rat. Ovo je naš doprinos književnoj i filmskoj produkciju u Hrvatskoj, istaknuo je ministar branitelja Predrag Matić, a ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar ukratko je objasnio kako je uopće došlo do ovog projekta:

Domovinski rat prebrzo izlazi iz kolektivne memorije, a istovremeno prebrzo postaje mit – u pozitivnom i negativnom smislu. Ovim projektom tražimo zrnca autentične memorije pa zato krećemo u potragu za darovitim ljudima koji imaju što za ispričati. Povijest treba istraživati uvijek i ponovno. (…) Devedesetih godina propuštena je prilika da kroz film svjedočimo o događajima tijekom Domovinskog rata. Ovim Javnim pozivom želimo popuniti tu prazninu.

Dakle, dok domaći filmoljupci godinama gunđaju da hrvatska kinematografija podhitno mora uzeti odmak od turobnih, depresivnih ratnih tema prožetih PTSP-om i dramatičnim pauzama, ekipa na ključnoj poziciji, onoj u Hrvatskom audiovizualnom centru, ne slaže se previše. Što vi mislite?

Leave a Reply

Your email address will not be published.