James Wan diže ruke od horora, okreće se drugim izazovima

Piše: Sven Mikulec

IMG_0856.dng

Sve traženiji australski redatelj James Wan, čiji The Conjuring trenutačno harači svjetskim kinima, najavio je da nakon deset godina rada u žanru zauvijek napušta svijet horora.

Svijetu se predstavivši Slagalicom strave 2004. godine, Australac malezijsko-kineskih korijena zaredao je s hororima. Između Smrtne tišine (2007.) i Insidiousa (2010.) zalutao je krimić Smrtna kazna (2007.), da bi ove godine Wan opet zaplivao u svojim vodama – The Conjuring je pokupio fenomenalne kritike, a uspjeh na box officeu da ni ne spominjemo. Na žalost svih fanova Wana kao redatelja i hororaca na kojima si je izgradio ime, čini se da mu je jednostavno dosta ovoga žanra. Nastavak Insidiousa bit će mu posljednji hororac, a Brzi i žestoki 7 označit će početak jedne nove faze u njegovoj karijeri.

“Reći ću ovo službeno – završio sam s horor žanrom. The Conjuring Insidious 2 moji su posljednji hororci”, izjavio je. “Zadnjih deset godina života potrošio sam na njih. Vrijeme je za promjenu, za boga miloga. Hollywood ima naviku stavljati ljude u ladice. Ako snimiš uspješnu komediju, postaneš poznat kao Tip za komedije. Ako snimiš uspješan film o automobilskim potjerama, postaneš tip za to. Ja učim o filmu i želim biti siguran da ću dobiti šansu snimati druge vrste filmova.”

Što god mislili o Prizivanjima, koji će zbog hypea mnoge gledatelje sigurno ostaviti razočaranima, treba reći da se radi o jednom vrlo dobrom, talentiranom filmašu koji raste iz filma u film. Njegovu odluku pozdravljam jer razumijem da želi izbjeći karpenterovsku etiketu horor majstora, ali isto tako se na njegovom mjestu ne bih zaletavao s ovakvim konačnim, rezolutnim izjavama. Hollywood je ipak mjesto gdje ne znaš gdje ćeš biti sutra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.