Izašao poster i fotke za Cumberbatchov ′The Fifth Estate′

Piše: Vedrana Vlainić

Ranije ovog ljeta imali smo prilike vidjeti trailer za biopic Billa Condona The Fifth Estate, s uvijek izvrsnim Benedictom Cumberbatchom u ulozi osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Ovih dana izašao je i kompletan raspored projekcija na filmskom festivalu u Torontu, a budući će The Fifth Estate biti premijerno prikazan upravo na TIFF-u, 4. rujna ove godine, studio je odlučio počastiti publiku novim posterom i promotivnim fotkama (koje uglavnom prikazuju ljude na važnim pozicijama u stanju sveopće panike).

Condonov film je djelomično temeljen na knjizi Daniela Domscheita-Berga o Assangeu i njegovoj tajnoj Web stranici, te istražuje granice i moć fraze „sloboda tiska“. Naslov je referenca na skupni nadimak blogera i online novinara koji često služe kao svojevrsna kontrola tradicionlanih medija, podložnih političkim manipulacijama.

Ovo je Billu Condonu prvi film nakon što je naišao na drvlje i kamenje pristavši režirati posljednja dva nastavka Sumrak sage i možemo reći da je ispunio cast zaista zvučnim imenima. Uz Cumberbatcha u ulozi Assangea, tu su Daniel Bruhl kao Assangeov bivši partner Domscheit-Berg, Laura Linney kao Sarah Shaw, glasnogovornica Bijele kuće upletena u WikiLeaks skandal, te Stanley Tucci, Anthony Mackie, David Thewlis i Peter Capaldi. The Fifth Estate je ozbiljan igrač za predstojeću sezonu filmskih nagrada, a Cumberbatchu to nije jedina prilika da obogati svoju policu iznad kamina još kojim ulaštenim kipićem, jer već na TIFF-u u konkurenciji ima još dva filma: August: Osage County i 12 Years a Slave.

Dodatni publicitet stvorio je i sam Assange kada je prilikom govora u debatnom društvu Oxford Union spomenuo da je pročitao scenarij i komentirao film kao napad protiv WikiLeaksa i svega čime se WikiLeaks bavi. No, navodno je izuzeo Cumberbatcha iz tog negativnog konteksta, za kojega tvrdi da istinski podupire misiju WikiLeaksa (očito ne postoji nitko na svijetu tko može odoljeti sjajnom Benedictu Cumberbatchu, čak niti Julian Assange).

Fotke i trailer pogledajte u nastavku!

Leave a Reply

Your email address will not be published.