Izabran novi Doktor

Piše: Vedrana Vlainić

Najdugovječnija britanska SF serija Doctor Who odabrala je novog glumca koji će preuzeti titulu naslovnog junaka. Nakon što je u proljeće ove godine trenutni Doktor Matt Smith najavio da napušta serijal, fanovi su mjesecima nagađali tko bi ga mogao naslijediti, a sinoć je na BBC-ju napokon svečano objavljeno da je ta čast pripala Peteru Capaldiju, 55-godišnjem škotskom glumcu.

Capaldi je cijenjeni karakterni glumac, britanskoj publici najpoznatiji kao Malcolm Tucker iz serije The Thick of It, glumio je i u cijenjenoj dramskoj seriji The Hour, dok ga je šira publika mogla vidjeti u ovogodišnjem kino hitu World War Z. Svojevrsno ‘recikliranje’ glumaca nije strano producentima serije, tako da ne iznenađuje previše podatak da se Capaldi već pojavio u drugoj epizodi četvrte sezone, dok je Doktor jos uvijek bio fan-favorite David Tennant (fun fact: u istoj epizodi malu ulogu imala je i Karen Gillan, koja je u 5., 6. i 7. sezoni utjelovila Amy Pond, suputnicu tada friško regeneriranog 11. Doktora, Matta Smitha), a glumio je i u Torchwoodu, jednom od spin-offova Doctor Who franšize.

Capaldi, dugogodišnji fan serije, navodno je bio prvi i jedini izbor za ulogu od samog početka potrage za novim Doktorom, a nakon tajne audicije u kući Stevena Moffata (Sherlock), trenutnog glavnog scenarista i izvršnog producenta, i službeno je izabran. Radi se o dvanaestom po redu glumcu koji će utjeloviti kultnog putnika kroz vrijeme (i, uz Williama Hartnella, prvog Doktora, i najstarijem). Fanovi predviđaju nešto mračnijeg Doktora ovaj put, s obzirom na Capaldijeve prijašnje uloge, tako da sad samo ostaje pitanje želi li Moffat iskoristiti Capaldijevu karakterističnu prijeteću energičnost, ili ga pak okrenuti u sasvim drugom smjeru.

Iako ćemo Matta Smitha još gledati kao Doktora u nadolazećoj specijalnoj epizodi za 50. obljetnicu emitiranja serije, kao i u božićnom specijalu, on je već javno poželio sreću svom nasljedniku. Capaldi počinje snimati na jesen, uz bok Jenni-Louise Coleman, trenutnoj Doktorovoj suputnici, a publici će se prvi put predstaviti na Božić 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published.