Iranski film po prvi put progovara o transseksualnosti

Piše: Jelena Androić

Adineh i Rana su žene sa suprotnih strana društvenog spektra – Adineh je bogata, moderna i buntovna, a Rana žena konzervativnog vjerskog backgrounda. Sreću se kad Rana Adinehi ponudi prijevoz taksijem koji je prisiljena voziti otkad joj je suprug u zatvoru.

Veza koja se stvara između dviju žena centralna je u filmu Facing Mirrors, koji je u teheranska kina stigao ovog tjedna i tabu transseksualnosti (Adineh je transseksualka) na velikom platnu u Iranu razotkrio po prvo put u povijesti njihovog filma.

Jedan je od mnogih paradoksa života u ovoj islamskoj zemlji taj da je transseksualnost legalna od kad je uvedena fatwom (skupom propisa obuhvaćenih Islamskim zakonom) 1987., što je učinio ajatolah Homeini. Dapače, u Iranu su operacije promjene spola dopuštene već neko vrijeme, ali dok transseksualci imaju potporu vladajućih, u javnosti izazivaju veliku kontroverzu.

Prije nego li je počela snimati film, producentica Fereshteh Taerpour nije znala ni da fatwa postoji. “Bilo mi je prilično čudno otkriti da operacije promjene spola Iran dopušta”, kazala je za Guardian. “Država za operacije daje zajmove, čak je moguće i srediti osobnu iskaznicu nakon što se promijeni spol, što nije legalno u mnogim drugim (islamskim) zemljama”.

Pojava filma Facing Mirrors izazvala je veliku diskusiju i privukla pažnju te je stvorila priliku da iranski mediji progovore o ovoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.