Indie filmovi ulaze u konkurenciju s filmovima velikih produkcija

Piše: Jelena Androić

Iako se kino-blagajne općenito pune lošije, dobre vijesti stižu za nezavisne američke filmove koji se počinju pojavljivati među deset najgledanijih.

Kino-blagajne se ovih dana pune za 25 do 28 posto manje nego lani, ovisno o tome gledamo li na 12 najgledanijih ili na sveukupnu ponudu američkih filmova. Istovremeno, čini se da dobro napravljeni indie filmovi ulaze u trend, iako ih publika još uvijek ne prigrljuje najbrže, te da polako ulaze na začaranu „top 10 listu“ na kojoj se počinju miješati s tradicionalno dominantnim proizvodima šest velikih studija kao što su Lionsgate, Summit (koji je Lionsgate kupio) ili Weinstein Company.

Tako su ovog tjedna čak dva nezavisna filma puhala jedan drugome za vrat u borbi za film broj jedan (što je na blagajnama ovog tjedna značilo zaradu od 13 milijuna dolara). Jedan je End of Watch, brza priča o policajcima u patroli južnim centrom Los Angelesa, koji su financirali i producirali Exclusive Media Group i Emmett/Furla Films (glume Jake Gyllenhaal i Anna Kendrick). Drugi je House at the End of the Street s Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi, a producirala ga je ne pretjerano poznata kuća FilmNation.

Čini se da ćemo uskoro gledati sve više nezavisnih američkih filmova, što je u svakom slučaju dobro za sadašnje (samodopadno) filmsko tržište.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.