Indiana Jones se ipak ne vraća?

Piše: Sven Mikulec

Nakon legendarne trilogije u kojoj smo mogli uživati u nevjerojatnim avanturama naoko dosadnoga profesora koji u slobodno vrijeme navlači šešir, uzima bič i kreće po svijetu tražiti vrijedne artefakte, prije četiri godine dobili smo i četvrtu instalaciju, Indianu Jonesa i Kraljevstvo kristalne lubanje. Harrison Ford vratio se u kultnoj ulozi koja ga je plasirala među zvijezde, a društvo mu je pravio i loše prihvaćeni Shia LaBeouf. Unatoč prilično očajnim kritikama koje su Spielberg i Lucas pokupili, financijski je film prošao briljantno (780 milijuna) pa su priče o petom dijelu krenule gotovo istoga trenutka.

Od 2008. godine nadalje, svako malo netko se od odgovorne trojice (Spielberg, Lucas, Ford) izjašnjavao o petici, i priča je glasila da je George Lucas pušten na miru da razradi dobru ideju do koje su zajedno stigli. Međutim, producent Frank Marshall je u razgovoru za Collider ustvrdio da, kako sada stvari stoje, od petog dijela neće biti – baš ništa.

“Za mene, Kristalna lubanja bila je oproštaj od serijala. Znam da da, pričamo o (nastavku), ali ne postoji ideja, nema MacGuffina.”

Uzmemo li u obzir da se pod pojmom ‘MacGuffin’ podrazumijeva nekakav cilj, motivacija glavnoga lika, onda je jasno da, ako ćemo vjerovati Marshallu, Lucas nije došao ni do čega posebnoga.

Dakako, ne smijemo zaboraviti niti na činjenicu da je Harrison Ford prije dva tjedna navršio 70 godina, a što se nas tiče, samo je jedna osoba dostojna nositi Indyjev bič i šešir… I njegovo se ime ne rimuje s jaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.