Ikona zlatnog doba Hollywooda Lauren Bacall umrla od infarkta

Piše: Tena Strahinec

2

Ikona holivudske zlatne ere, glumica i model Lauren Bacall, jučer je umrla od infarkta. Rođena u New Yorku 16. rujna 1924. godine doživjela je 89. godinu, 57 godina više od svoje najveće ljubavi Humphreyja Bogarta, kojeg je u 57. godini života dotukao rak jednjaka.

Njeno pravo ime bilo je Betty Joan Perske, a u Hollywood je stigla zabunom kad je poznati redatelj Howard Hawks svojoj asistentici rekao da sazna više o njoj, nakon čega joj je ona zabunom poslala kartu za Hollywood. Hawksova žena Nancy uzela je Bacall pod svoju zaštitu i podučila je kako se treba oblačiti, ponašati, a i istrenirala je da produbi svoj glas, koji će kasnije postati jednim od najpoznatijih i najupečatljivijih glasova Hollywooda.

Sa svojim se budućim mužem Bogartom zbližila na setu filma To Have and Have Not 1944. godine, a nakon par tjedana Bogart je, tada u svom trećem braku, inicirao njihovo druženje. Godinu dana kasnije završili su zajedno u braku. Razlika u godinama bila je velika jer je Bogart bio 25 godina stariji, ali to, kao ni njihove različite osobnosti, nije im predstavljalo nikakvu prepreku.

Uz filmove u kojima je glumila s Bogartom (The Big Sleep, Dark Passage, Key Largo), snimila je brojne noir i humoristične filmove poput How to Marry a Millionaire s Marilyn Monroe i Betty Grable, Written on the Wind s Rockom Hudsonom, Designing Woman s Gregoryjem Peckom i mnoge druge. Bacall je 2009. godine primila nagradu Akademije za centralno mjesto u filmovima zlatnog doba Hollywooda te će po svojoj karijeri, glasu i poznatom pogledu (‘The Look’ = spuštena brada, prodorne oči i napućene usne), ostati velikom i zapamćenom glumicom filmske povijesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.