IGV-u odobrena sredstva za snimanje “urnebesne montipajtonovske komedije” iz WW2

Piše: Sven Mikulec

Prije dva tjedna, HAVC je objavio rezultate Javnog poziva za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za 2013. godinu. Jedan od filmaša koje je ova objava posebno razveselila svakako je bio Ivan-Goran Vitez, koji je, uz Snježanu Tribuson, dobio najveću financijsku podršku. 4,3 milijuna kuna pomoći će Vitezu da iduće godine snimi film pod intrigantnim naslovom Vatreno krštenje Ljiljana Vidića.

Scenarij je napisao Zoran Lazić, a Branko Schmidt, HAVC-ov umjetnički savjetnik za dugometražni igrani film, Vitezov novi projekt najavio je kao “urnebesnu montipajtonovsku priču s iznimno velikim kino potencijalom”, za koju je “siguran da će biti hit”.

O čemu se tu točno radi odlučili smo saznati kod samoga redatelja.

Radi se o urnebesnoj komediji iz NOB miljea 1944. godine, u kojoj se mladi neshvaćeni pjesnik-seljak pridružuje partizanskoj četi čiji je plan pobijediti na SS Super Stern talent showu, ne bi li se na taj način približili Hitleru i Paveliću te okončali rat. Pritom susreću i dešperatnog Tita, koji je digao ruke od svega, kao i još sijaset likova i pojava iz tog vremena.

Eto ga, ljudi, na temelju Vitezovog sažetka možemo u glavi stvoriti nekakvu sliku kako bi otprilike to moglo izgledati. Vrlo zanimljiva ideja, nasreću, stekla je povjerenje HAVC-ova žirija, a sada je sve na Vitezovim leđima. Očekivanja su velika, mogu se sjetiti barem 4,3 milijuna razloga zbog kojih je pritisak veći nego kod prijašnjih filmova (Šuma summarum), ali projekt leži u obećavajućim rukama. Zanimljivo će, pak, biti poslušati epizodu Filmskih repulzija netom prije no što nesretni Ljiljan sleti u naša kina…

Jedan komentar za “IGV-u odobrena sredstva za snimanje “urnebesne montipajtonovske komedije” iz WW2

  • Gjuro says:

    Ideja zvuči obećavajuće. Sad samo čekam koje će to domaće glumačke genijalce angažirati (imajući u vidu da mu Di Caprio, Gosling i Ledger nisu dovoljno dobri).

Leave a Reply

Your email address will not be published.