Hrvatski gospodin Ollivander

Piše: Sven Mikulec

Dosta vam je sumorne hrvatske svakodnevice? Pritišće vas preživljavanje u državi prošaranoj nezaposlenošću, bezobrazno skupim ZET-om, najjadnijom nogometnom ligom ikad, fakultetskim obavezama do kojih vam jednostavno više nije stalo? Možete usmjeriti pogled u pod, nastaviti pisati seminare, tražiti posao na Životopis.hr-u i ploviti inercijom na mirnim valovima kolotečine u kojoj se nalazite. ILI… Nađite nešto što vas veseli, podignite glavu visoko gore, među oblake, i učinite nešto vrlo rijetko i vrijedno na ovim prostorima – spojite ugodno s korisnim! Ovoj nas lekciji uči jedan zabušant sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Hrvoje Petrunić momak je „s tendencijom gubljenja doticaja s realnošću“, a na dobrom je putu da, osim student 4. godine, postane i moj osobni uzor. Pritisnut ubitačno uzbudljivim sveskom Kaznenog prava s jedne strane i Građanskog prava s druge, ovaj se tip radije primio nekih drugih knjiga. Prošlo je gotovo godinu dana otkad je otkrio svoj novi hobi, a sad već iza sebe ima na desetke ručno izrađenih, autentičnih i pažljivo izrezbarenih – čarobnjačkih štapića.

Od 13. godine veliki fan Harryja Pottera, Hrvoje je pretražio internet u potrazi za svim mogućim memorabilijama vezanim uz knjige uz koje je odrastao. Kad je shvatio da štapići nisu baš jeftini i da im je izgled suviše tvornički, primjetio je i da živi u kvartu s pregršt drveća i uskoro je nastao prvi štapić hrvatskog gospodina Ollivandera.

„Nije to loše ispalo,“ prisjetio se svojih manufakturnih početaka. „Poklonio sam frendu jedan štapić za rođendan i stvarno mu se svidjelo. Pomislih, nije to loša ideja, ako bi bilo dovoljno fanova koji bi tako nešto željeli imati u kolekciji.“

U vremenima kad ljudi bar dvapu okreću svaku kunu prije nego se odluče kupiti Čunga Lungu, a gladne babe si po parkovima međusobno čupaju kosu oko neke plastične boce Coca Cole za koju se obje kunu da su je prve vidjele, stvarno je rijetkost pronaći zanimaciju koja nas istovremeno iskreno veseli i donosi koju kunu u maksimirski prazne džepove.

„Meni je užitak to izrađivati, i volio bih kad bi nekoga to zbilja razveselilo,“ otkriva, i skromno dodaje: „Štapići su u potpunosti ručni rad i, kao takvi, nisu najsavršeniji do detalja, ali eto, trud je tu.“

Kako vam se čini njegovih ruku djelo, prosudite sami na temelju fotki, a dodat ćemo i da se okvirna cijena za paket štapić + drvena kutija kreće oko 150 kuna. Također, možete naručiti i posebnu vrstu drveta, ovisno o vlastitim preferencama. S obzirom da mu za izradu jednog štapića treba tjedan dana, kao i još jedan dodatni tjedan za kutiju, možemo reći da smo takve pare davali i za mnogo, mnogo manje simpatične stvari. Znate li kojeg HP fana kojeg bi ovakav unikatan dodatak kolekciji razveselio, potražite majstora Petrunića na Faceu i svojom ga narudžbom inspirirajte da i dalje zabušava na faksu.

2 komentara za “Hrvatski gospodin Ollivander

Leave a Reply

Your email address will not be published.