Hrvatska filmska 2012. – uspješna!

Piše: Jelena Androić

Prema izvještaju Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), filmska 2012. u našoj je zemlji bila prilično uspješna. Među pozitivnim trendovima navodi se porast broja prikazanih i snimljenih filmova, povećanje interesa kinopublike za domaći film, uspjesi koprodukcija i kratkometražnih naslova na svjetskim festivalima, te nekoliko važnih strukturalnih promjena.

Tako je na Festivalu igranog filma u Puli ove godine prikazano rekordnih 12 dugometražnih naslova, a budući da je u međuvremenu završeno još 12 filmova ili završeno ili se nalaze u različitim fazama postprodukcije, 2013. godina bit će dosad najplodnija u broju prikazanih filmova.

Što se tiče gledanosti domaćeg filma, u ovoj godini je iznjedren i apsolutni rekorder – film „Sonja i bik”, romantična komedija koja se trenutno prikazuje u kinima a koja je ostvarila najbolje kinootvaranje hrvatskog filma na blagajnama u posljednjih 10 godina, s prihodom od 301 975 kuna te 9 959 gledatelja u prvom vikendu. Dosad je film pogledalo oko 43 500 gledatelja.

Velika očekivanja postoje i za komediju „Svećenikova djeca” Vinka Brešana kao i za „Zagonetnog dječaka” Dražena Žarkovića, čiji je prvi dio „Koko i duhovi” također ostvario izvrstan uspjeh u kinima.

Na međunarodnoj su sceni najviše uspjeha doživjele koprodukcije te dokumentarni i kratkometražni filmovi od kojih su mnogi prikazani u natjecateljskim programima festivala prve kategorije (tzv. A-festivali). Tako su „Posljednja ambulantna kola Sofije” premijerno prikazana na Tjednu kritike u Cannesu gdje su osvojila i nagradu, dok je kratkometražni animirano-dokumentarni omnibus „Otac” uvršten u programe najvažnijih festivala posvećenih kratkom formatu (Annecy, Clermont-Ferrand i Hiroshima).

Navodi se da su osjetni i učinci aktiviranja Zakona o audiovizualnim djelatnostima, što je zasluga Nacionalnog programa poticanja audiovizualnih djelatnosti usvojenog krajem 2010. godine.

Najavljeno je i kako će na proljeće 2013. cijeli kinoprikazivački sektor u Hrvatskoj biti 99% digitalan, a u narednoj se godini očekuje i nastavak pozitivnih trendova kao i rezultati važnih strukturnih nadopuna – novog Pravilnika o postupku, kriterijima i rokovima za provedbu Nacionalnog programa koji je odnedavno na snazi, i nove prakse prema kojoj je Javni poziv za poticanje audiovizualnog stvaralaštva raspisan tijekom cijele godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.