Holy mountain u MM centru!

Piše: Deni Zgonjanin

Ove subote će svi filmofili imati priliku odgledati munjeno remek djelo Alejandra Jodorowskog – Holy Mountain, besplatno u MM centru… Znači u subotu, 28. svibnja u 20 sati se nacrtajte u MM centru, a za one kojima autor i film nisu poznati, kolege iz SC-a su sastavili maleni sinopsis filma. Uživajte!

Remek djelo A. Jodorowskog prva je prava suradnja s producentom Beatlesa, Allanom Kleinom. Nakon uspjeha El Topa” Jodorowsky je dobio šansu za film sa znatnim budžetom i napravio film koji ili zgraža grafičkim antireligijskim simbolizmom, krvavim prizorima i cijelom bujicom ljudskih izlučevina ili privlači svojim vizualnim stilom i fokusiranošću autora.

Film prati lik Lopova koji svojim stasom i prikazom uvelike podsjeća na Krista. On dolazi do Alkemičara (glumi ga sam Jodorowsky) u potrazi za besmrtnošću.

Alkemičar postaje svojevrsni mentor Lopovu te sastavlja cijeli tim učenika sa raznih planeta – biznismena i političara koji utjelovljuju sve ono što bi mogli nazvati lošim u suvremenom društvu. Slično kao i u “El Topu” oni kreću na put prema svetoj planini na kojem nailaze na razne fantazmagorične likove i prolaze kroz zadaće koje im zadaje «Alkemičar» s ciljem uništavanja vlastitog Ja i pronalaženjem besmrtnosti…

Ovo djelo sa svojom nelinearnom strukturom, bogatim simbolizmom te metafilmskim elementima izgleda kao halucinogeni san iz kojeg se nakon gledanja morate vratiti u «običnu» svakidašnjicu, no ne i bez mnogih pitanja koja postavlja film.

Leave a Reply

Your email address will not be published.