Hoće li zaživjeti novi Daredevil?

Piše: Ivan Andrijanić

Među hordom copy/paste Marvelovih proizvoda, od kojih je velik broj imao istu premisu (neugledni i neprihvaćeni geekovi koji postaju super-junaci), slijepi odvjetnik Matt Murdock, poznatiji kao Daredevil, u startu je odskakako. Sumornu priču o bojažljivom dječaku koji odrasta u Hell’s Kitchenu, uz propalog oca boksača, te nesreću koja ga učini slijepim, ali mu maksimalno izoštrava druga osjetila, do vrhunca je doveo genijalac devete umjetnosti, Frank Miller. Njegova vizija prljava je, socijalna slika, koja se više fokusirala na unutarnja stanja likova i melankoličnu atmosferu, što je vrlo tipično za ovog autora, nego li na samu akciju.

O filmu i njegovoj realizaciji dugo se pričalo, a 2003. godine stigla je i ekranizacija Marka Stevena Johnsona, koja se po kvaliteti mogla mjeriti s onime što je Joel Schumacher napravio od Batmana. Vrlo površna gluparija, iritantnog scenarija i kičasto „mračnjačke“ atmosfere bila je prvoklasni promašaj te vjerujem da je malo kome ostala u naročito pozitivnom sjećanju.

O rebootu se počelo pričati već prije nekog vremena, pod paskom Twentieth Century Foxa. Svakakve kombinacije su bile u igri. Talentirani Joe Carnahan, autor odličnih filmova Narc te The Grey bio je zagrijan za projekt, od kojeg je htio stvoriti više retro 70’s, vjernu i nasilnu atmosferu. Nakon nekog vremena je otpao, te je uletio David Slade, poznat po zanimljivom Hard Candyu. Njegova vizija je pak bila kompleksniji, psihološki pristup, no ni to nije zaživjelo. U jednoj od kombinacija spomenula se i jedna ideja, za koju ni sam nisam siguran da li bi ispala kao prvoklasno smeće ili remek-djelo. Naime, sam Miller je htio režirati vlastiti strip, a u glavnoj ulozi vidio je Jasona Stathama. Na (žalost, sreću?), i to je propalo.

Kako god, Fox je izgubio sva prava na materijal te je nanovo vraćen matičnom Marvelu. Što li će na kraju biti s projektom, i hoće li studio biti toliko pametan i povjeriti ga nekom kvalitetnom filmašu, ostaje za vidjeti.

9 komentara za “Hoće li zaživjeti novi Daredevil?

  • tonymelo says:

    Halleluja! Samo to mogu reći. Bilo je i vrijeme da se prava vrate Marvelu. Upravo nedavno sam ponovo pogledao film jer sam tek saznao za tu priču da je directors cut verzija puno bolja i stvarno jest. Film je gledljiv. Bilo bi super kad bi ga sad uklopili u svoj univerzum. Nek brani Avengerse na sudu. :)

    @Ivan Andrianic – u dvadesetak puta koliko sam gledao V for Vendetta skoro svaki put sam jeo kokice. I film je bio jednako dobar. Ne vidim čemu mržnja prema kokicama. :)

  • Deckard says:

    Moram priznati da je i meni Daredevil bio fora film, zabavan i gledljiv. Čak mi ni Affleck nije bio odbojan. Jedina mana mu je bila što film uopće nema velikih scena (fajtove) iako mu se znalo omaknuti nešto stvarno cool (kad gleda Electru na kiši). Da je bio bolji redatelj, malo spektakularniji scenarij… tko zna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.