Henry Selick režira ’A Tale Dark & Grimm’

Piše: Tena Strahinec

HenrySelick

Proslavio se kao redatelj Koraline, Prebožićne noćne more i Jamesa i divovske breskve – radi se o redatelju Henryju Selicku koji radi na filmu A Tale Dark & Grimm, live-action verziji dječje knjige autora Adama Gidwitza. Gidwitz ukratko prepričava radnju knjige: Ivica i Marica izađu iz svoje priče u osam različitih Grimmovih klasičnih bajki. Satiričan i domišljat pripovjedač vodi nas kroz susrete s vješticama, vještacima, zmajevima, a i samim vragom. Dok brat i sestra lutaju kroz šumu punu opasnih neprijatelja, saznaju pravu priču koja stoji iza poznatih bajki te nauče kako upravljati svojom sudbinom i stvoriti svoj sretan završetak. Jer jednom davno bajke su bile zakon.

Prema naslovu i prekrasnoj ilustraciji naslovnice knjige očito je da je ovo ona druga strana bajki, onaj mračniji i privlačniji Grimmov svijet. Kako je kompanija Walt Disney odabrala Selicka za redatelja 3D verzije The Graveyard Book sjajnog pisca i producenta Neila Gaimana (Zvjezdana prašina), tako ga je i otpustila. Ne samo da je izgubio posao režiranja Gaimanove knjige, već je Disney odustao i od financiranja njegovog filma The Shadow King. Priča ima onaj uspješni Gaimanov štih pa je nama, običnim smrtnicima, Disneyjeva reakcija neobjašnjiva.

Selick je komentirao Gidwitzovu knjigu: kaže da je to urnebesna, duboko inovativna priča o preživljavanju u svijetu bajki i načinu kako oprostiti roditeljima. Dosad je radio s glumcima kao redatelj uvrnute fantasy komedije Monkeybone s Brendanom Fraserom o piscu koji padne u komu i zaglavi u svijetu svojih kreacija i likova. Na filmu će s njim surađivati scenaristi Jon Gunn i John W. Mann koji također nisu imali puno iskustva u pisanju scenarija, no to ne umanjuje njihov talent. Ovo se čini kao dobro vrijeme za bajke jer nam uskoro stiže i fantasy komedija/mjuzikl Into the Woods s odličnom Meryl Streep u ulozi vještice, a pojavit će se i Anna Kendrick, Johnny Depp, Chris Pine, Emily Blunt i mnogi drugi sjajni glumci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.