Hanekeova Ljubav odbijena na “domaćem terenu”

Piše: Jelena Androić

Najbolji europski film 2012., Ljubav (Amour) Michaela Hanekea, ne može se natjecati za Austrijsku filmsku nagradu, piše Guardian.

Film je na francuskom jeziku (nije dakle na njemačkom), te ne odgovara ostalim kriterijima, među ostalim da ima austrijski certifikat o porijeklu, ili znakovit utjecaj na austrijsku kulturu, pa se nije mogao natjecati za najbolji film, nego samo u kategorijama režije, scenarija, i nagrade za uređivanje.

Haneke je stoga odlučio da će film u potpunosti povući iz konkurencije te na taj način ostalim domaćim autorima omogućiti da dobiju nagradu i prepoznavanje koje je njegov film već uvelike zaradio.

Direktorica ove nagrade Marlene Ropac kazala je da je ta njegova gesta prilično plemenita, a Hanekeov producent Veit Heiduschka je dodatno pojasnio da se Haneke potpuno povukao iz natječaja jer je njegov film već osvojio niz prestižnih nagrada.

Podsjetimo, osim što je proglašen najboljim europskim filmom godine za nama, te je nagrađen za režiju, i najboljeg glumca i glumicu, dobio je nagrade prosudbenih tijela u Los Angelesu, San Franciscu, Bostonu, New Yorku. Dobio je Zlatnu palmu, a nominiran je i za Oscara.

Nakon što se Haneke povukao, kandidati za nagradu austrijskog filmskog društva su Florian Flicker i njegov film Grenzgänger koji ima sedam nominacija, i Paradise: Love Ulricha Seidla, prvi dio trilogije, koji ima šest nominacija. Ceremonija dodjela nagrada AFA-e održat će se 23. siječnja u bečkom Rathausu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.