“God of War” – kako napreduje film?

Piše: Sven Mikulec

Još jučer smo, čini mi se, pisali kako bismo uskoro mogli gledatei Metal Gear Solid film, a danas vam donosimo kratku priču o još jednoj adaptaciji Playstation uspješnice – God of War je na dobrom putu da postane tipičan ljetni blockbuster.

Prije 4 godine počeo se spominjati ovaj film, i šuškalo se kako će Brett Ratner biti za kormilom. Međutim, od tih je dana stvarno prošlo dosta vremena, Ratnerovo se ime izgubilo u procesu, a sudbina projekta ostala je neizvjesna. Do značajnijeg pomaka, pak, došlo je kad su scenaristi del Torovog Pacific Rima, Patrick Melton i Marcus Dunstan, unajmljeni da preprave originalni GoW scenarij. Nekoliko rečenica koje su momci ponudili stranici IGN.com fanovi igrice mogli bi doživjeti kao poprilično ohrabrenje.

Dunstan je započeo:

Na isti način kako je Christopher Nolan to napravio s Batmanom, pokušavamo osmisliti priču s Kratosom tako da ga upoznamo, da ga vidimo prije no što je postao “Duh Sparte”, kada je bio samo još jedan spartanski ratnik s obitelji i djecom.

Njegov se kolega nadovezao i ponudio malo dublji uvid u posao koji pokušavaju obaviti kak’ spada:

Kod ovoga projekta, studio nam govori: “Potrošit ćemo 150 milijuna na ovaj film. Stvarno moramo razumjeti Kratosa, istražiti njegovu pozadinu, osjetiti njegovu bol i osjećaje kako bismo, u scenama akcije, mogli biti s njime i proživljavati što i on proživljava.” To je ujedno i kritika nekih od ovih velikih akcijskih filmova, često postanu preveliki i pretvore se u običnu buku; nije vam nimalo stalo do lika.

Pričljiviji od pisca nastavio je:

U igrici, znate onaj napad barbara kada je Kratos prisiljen pozvati u pomoć Aresa da mu pomogne. Ustvari, to će nam biti pauza nakon prvoga čina. Prije toga događaja, on će biti smrtan i imat će svoju obitelj. Upoznat ćemo ga dobro i vidjeti kako on funkcionira, što ga pokreće. Tako da, praktički se radi o pola sata – par minuta više-manje – građenja njegova lika kako bismo ga mogli shvatiti kao čovjeka i razumjeti njegovo putovanje kad se konačno pretvori u Duha Sparte.

Da skratimo priču, momci će zaigrati na provjerenu Batman Begins kartu i pokušati udariti temelje možda i kakvom akcijskom serijalu, a ne jednokrat(os)noj avanturi u starogrčkim kostimima. Zanimljivo će biti vidjeti u čije će brutalno nabildane ruke otići glavna uloga. Osobno ne bih imao ništa protiv jednog Idrisa Elbe…

Leave a Reply

Your email address will not be published.