Glup i gluplji se vraćaju

Piše: Filip Jakovljević

Jedna od naših prvih lista u rubrici FAK Top 13, bila je ona loših nastavaka filmova. Na drugom se mjestu tada našao nastavak, odnosno prequel komedije Dumb and Dumber.

Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd, složit će se mnogi (ako ne i svi), s razlogom je pri samom vrhu jedne takve liste, jer je potpuno uništio status originala. Budimo realni, nisu Glup i gluplji nikakvo remek djelo i definitivno nisu svi fanovi takvog humora, ali ovaj film sigurno mnogima spada među top 10 najdražih filmova iz djetinjstva. Samo razmislite što ste najviše voljeli kao djeca i negdje će među Policijskim akademijama, Ghostbustersima, i putovanjim kroz vrijeme Martyja McFLyja iskočiti i ovaj duo potpunih idiota. Ovaj je film (uz The Mask i Ace Venturu, pošto su svi izašli iste godine) definirao Jima Carreya kao jednog od najboljih komičara Hollywooda (ukoliko jeste ili niste fan njegovog glupiranja, njegova karijera govori za sebe), a i Jeffu Danielsu je donio solidnu karijeru, koja doduše nikada nije bila ni blizu Carreyevoj.

Mnogi su željeli vidjeti nastavak, ali nikako nisu bili zadovoljni onime što su dobili. Sada su počele priče o legitimnom nasljedniku, te su braća Farrelly, stvaratelji originala, ali i strašnog prequela najavili ponovno okupljanje Carreya i Danielsa i pokušaj snimanja nastavka koji bi mogao biti popularan kao i prvi film, barem kod mlađe publike. Farrellyji su nedavno završili snimanje reainkarnacije komičara poznatih kao The Three Stooges, ali taj film ne obećava baš veliki uspjeh, te bi im jedan hit u skoroj budućnosti dobro došao. Inače, originalni film, Dumb and Dumber, je imao zaradu od gotovo 250 milijuna američkih dolara, dok je u njega bilo uloženo samo 17 milijuna. Impresivno, ali i vrlo teško za ponoviti.

Jedan komentar za “Glup i gluplji se vraćaju

  • Matea Rebrović says:

    sviđa mi se ideja i potpuno je podržavam. i zapravo, mislim da bi mogli vladati box offficeom. naravno, ovisi o kvaliteti i mašti scenarija. slažem se,nije jedinica nikakvo remek dijelo, no radi se o odličnoj komediji, jednoj od meni najdražih. uvijek ću je pogledat na tvu ako uhvatim i uvijek ću plakat od smijeha, koliko god bilo glupasto 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.