Gary Oldman opet u redateljskoj stolici

Piše: Tena Strahinec

Prvi film koji je Gary Oldman režirao je drama Nil by Mouth iz 1997. godine, koja je dobila jako pozitivne kritike. I eto, petnaest godina kasnije, Oldman se vraća redateljskom poslu i režira biografski film pod nazivom Flying Horse o fotografu Eadweardu Muybridgeu.

Muybridge se počeo baviti fotografijom za vrijeme oporavka od doživljene prometne nesreće (čitaj: umalo ga je zgazila kočija). Iako je poznat kao pionir fotografije, u filmu će biti naglasak na njegovom blago rečeno zanimljivom privatnom životu. Naime, Muybridge je upucao ljubavnika svoje žene uz rečenicu: „Dobra večer, bojniče, moje ime je Muybridge i ovo je odgovor na pismo koje ste poslali mojoj ženi.“ Radnja se zapliće. Muybridge je uz to mislio i da je njegova žena rodila ljubavnikovo dijete (što nikad nije potvrđeno). Konačno, na sudu je oslobođen zbog „opravdanog ubojstva“. Što se tiče naslova filma, leteći konj je referenca na niz fotografija koje je Muybridge fotografirao kako bi dokazao da konj u jednom trenutku galopa – ima sva četiri kopita u zraku.

Oldman razmatra Ralpha Fiennesa, kolegu iz Harryja Pottera, za glavnu ulogu, kao i kolegu iz Dečko Dama Kralj Špijun (izv. Tinker Tailor Soldier Spy), Benedicta Cumberbatcha za ulogu Harryja Larkynsa, ljubavnika njegove žene. Oldman bi se također pojavio u filmu u manjoj ulozi – kao tužilac Dennis Spencer.

Zvuči dobro, a i filmovi snimljeni po istinitim pričama uvijek su dobrodošli. Snimanje bi trebalo početi u prvoj polovici iduće godine, a scenarij je već napisan. Oldman se trenutno bavi pripremama za ulogu dr. Roberta Nortona za film Robocop te filmovima Zora planeta majmuna (izv. Dawn of the Planet of the Apes) i snimanjem trilera Child 44.

Leave a Reply

Your email address will not be published.