Franco najavljuje ‘Child of God‘

Piše: Nikolina Demark

James Franco je u zadnje vrijeme uobičajeno (pre)zaposlen. U prošlih godinu dana glumio je u Oz the Great and Powerful, biografskoj drami Lovelace i komediji This Is the End. Režirao je dramu Interior. Leather Bar i dvije ekranizacije romana: Faulknerov As I Lay Dying i Child of God Cormaca McCarthyja. U sva tri filma je, naravno, stao i ispred kamere. Usput je vjerojatno upisao još dva doktorata i dovršio memoare. (Inače bih dodala da se šalim, ali nikad nisam sigurna kad je Franco u pitanju.)

Ono što nas trenutno najviše zanima je Child of God, drama snimljena po istoimenom romanu iz 1973. McCarthyjev opus slovi za nepresušni izvor inspiracije filmašima i uglavnom nudi sirovu tematiku koja se u sposobnim rukama može pretvoriti u izvrstan filmski materijal (hint: braća Coen), ali Child of God bi se mogao pokazati popriličnim izazovom kad je adaptacija u pitanju. U centru radnje je Lester Ballard (Scott Haze), nasilnik pomračenog uma, odbačen od društva, koji progresivno tone u sve veću psihičku i mentalnu močvaru. Ostaje bez obitelji, nema prijatelja, povlači se u potpunu izolaciju i postupno gubi humanost – na popisu Ballardovih zločina s vremenom se nađu ubojstvo i nekrofilija.

Nekoliko kontroverznih scena u pravilu je dovoljno za instant eksplozivne reakcije u medijima. Paralelno se javljaju zagovaratelji umjetničke slobode i samoprozvane moralne vertikale s napisima o perverziji i nepotrebnom nasilju. McCarthyjevi fanovi uglavnom ne žele da se dotični roman okalja adapatacijom i nemaju potrebu Ballardove gnusne podvige gledati na ekranu. Na internetu, dakle, sve po starom. Promocija filma vršit će se sama od sebe.

Child of God ovih dana kreće na internacionalnu turneju po filmskim festivalima – prvo u Veneciju, potom na TIFF, onda na New York Film Festival… Dok ne doznamo kad će sletjeti u kina, pogledajte priloženi kratki teaser. Nije naročito uzbudljiv, ali pokazuje koliko je Scott Haze u procesu pripreme za ulogu usavršio psihotično zurenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.