Filmski ciklus po djelima Charlesa Dickensa

Piše: Monika Injac

Ove se godine u cijelom svijetu obilježava 200 godina od rođenja Charlesa Dickensa, povodom čega u kinu Tuškanac možete gledati filmove snimljene po njegovim djelima. Filmski ciklus je počeo jučer, točnije 4. travnja, prikazivanjem filma Oliver Twist (1922.) redatelja Franka Lloyda u 19:00 sati.

Na repertoaru se nalazi sedam filmova  snimljenih po romanima Charlesa Dickensa, poput filma „Velika očekivanja“ redatelja Davida Leana, „Božićna priča“ Briana Desmonda Hursta,“ Posmrtni spisi Pickwickova kluba“ Noela Langleya,“ Priča o dva grada“ Ralpha Thomasa. Važno je spomenuti mjuzikl Oliver (1968.) Carola Reeda koji zauzima posebno i vrlo uspješno mjesto među Dickensovim adaptacijama – ova priča o Oliveru Twistu dobila je pet Oscara i to za najbolji film, režiju, glazbu, scenografiju i zvuk.

Charles Dickens i  njegovo pisanje je i dan-danas inspiracija za film, televiziju i književnost. Svaki od njegovih 15 romana snimljeni su najmanje dvaput, a sveukupno je proizvedeno gotovo 400 ‘dikensovskih’ tv serija i filmova. Pozivamo sve ljubitelje kako dobre književnosti, tako i dobroga filma na prisustvovanje ovom zanimljivom filmskom ciklusu. Filmovi se prikazuju do 15. travnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.