Filmska vrpca odlazi u povijest

Piše: tonymelo

wolf-of-wall-street

Paramount Pictures studio donio je povijesnu odluku za filmsku industriju, nakon što je postao prvi veliki studio koji će prestati izdavati filmove na filmskoj vrpci na području Sjedinjenih Američkih Država. Nadolazeća komedija Anchorman 2: The Legend Continues, koja u naša kina izlazi krajem proljeća, bit će posljednji film izdan na 35-milimetarskoj traci. Prvi film navedenoga studija koji je u potpunosti distribuiran digitalnim putem je za Oscara nominiran The Wolf of Wall Street s Leonardom DiCapriom u glavnoj ulozi.

Jan Christopher Horak, direktor UCLA filmskog i televizijskog arhiva izjavio je slijedeće: “Ova odluka ima veliki značaj. Preko 120 godina, 35-milimetarska vrpca je bila format namijenjen za kino predstave. Sada je tomu došao kraj. Nisam šokiran što se to dogodilo, ali me iznenadilo kako brzo je došlo do toga.” Nisam siguran kako gospodin Horak klasificira vrijeme i vremenska razdoblja, ali meni se razdoblje od 120 godina čini iznimno dugo. Zanimljivo, Paramount studio nije bio spreman komentirati upite novinara o temi, a pretpostavlja se da je to zato što niti jedan studio ne želi biti onaj koji će prvi odbaciti filmsku traku koju neki istaknuti filmaši preferiraju.

Najveći udar ove odluke osjetit će mala, nezavisna kina koja nisu u stanju kupiti skupu digitalnu opremu. Podaci govore o tome da je u SAD-u, oko osam posto kina još uvijek osposobljeno samo za prikazivanje filmova s filmske vrpce. Od ostalih većih filmskih studija, 20th Century Fox i Disney su još 2011. godine poslali pisma vlasnicima kina, u kojima napominju da kroz godinu-dvije planiraju u potpunosti preći na digitalnu distribuciju.

Kao glavni razlog prelaska na digitalne verzije, navodi se smanjenje troškova dostave filmskih kopija kino teatrima, te mogućnost instalacije satelitskog sistema koji će omogućiti direktno prikazivanje filma u kinima. Procjenjuje se da će se cijena dostave smanjiti s dvije tisuće dolara na svega stotinjak. Kao prednost digitalne tehnologije navodi se i mogućnost prikazivanje skupljih 3D filmova i fleksibilnosti u kreiranju programa. Uz poklič “Smrt 3D filmovima” pitam se – prednost za koga?

Leave a Reply

Your email address will not be published.