Filmomanija 6 u Cineplexxu

Piše: Sven Mikulec

Ako ste u drugoj polovici ovoga mjeseca u Zagrebu, a volite filmove i odlazak u kino vam je jedna od tjednih/mjesečnih nagrada za dobar rad na poslu, predlažemo da ne propustite 11 dana prikazivanja ponajboljih europskih i svjetskih filmova koji su ove godine poharali svjetske festivale. Već tradicionalni događaj u Kaptol Centru, poznat pod nazivom Filmomanija, trajat će od 20. do 30. rujna i okupiti na jednom mjestu više od dvadeset filmova, pri čemu ekipa Cineplexxa ima posebno zadovoljstvo po prvi put predstaviti sva tri pobjednika najznačajnijih europskih filmskih festivala (Cannes, Venecija, Berlin).

Posjetitelji će tako imati prilike pogledati recentne uratke takvih faca kao što su Ken Loach, Francis Ford Coppola, Todd Solondz, Istvan Szabo i Jacques Audiard, a važno je napomenuti da će se filmovi prikazivati svaki dan u više termina, kako bi prosječan ljubitelj filma stigao pohvatati baš sve što ga zanima. Termini su u 16:00, 19:00 i 21:00 sati.

Kad smo već spomenuli pobjednike festivala, bilo bi fer da ih i navedemo. Dakle, tu je Ljubav Michaela Hanekea, film koji je osvojio Cannes. Zatim, pobjednik Berlina, Cezar mora umrijeti u režiji Paola i Vittorija Tavianija. Šećer na kraju je ništa manje atraktivan dobitnik Zlatnoga lava, Faust Aleksandra Sokurova.

Dovoljno je pogledati imena nekih od ostalih “sudionika” da bismo vidjeli o koliko se jakoj selekciji radi:

 

Ken Loach – Danak anđelima (The Angel’s Share) – dobitnik nagrade žirija u Cannesu

Jacques Audiard – Hrđa i kost (De Rouille Et D’os) – Marion Cotillard!

István Szabó – Vrata (The Door) – inače jedini mađarski redatelj nagrađen Oscarom (plus Helen Mirren)

Francis Ford Coppola – Između svjetova (Twixt) – glavna uloga: Val Kilmer – u konkurenciji u Torontu

Todd Solondz – Tajni adut (Dark Horse) – u konkurenciji u Veneciji

 

Detaljniji program očekujte nešto kasnije ovoga tjedna, ali vjerujem kako je i ova šačica imena sasvim dovoljna da potegnete uzbrdo.

Vidimo se u Kaptol Centru!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.