Filmaši protiv VOD-a

Piše: Deni Zgonjanin

Svi znamo da je bilo pitanje vremena kad će filmaši ustati protiv VOD– video on demand usluge, što se prije par dana i dogodilo. Zajedno sa vlasnicima kino dvorana su napisali prosvjedno pismo protiv plana DirecTV-a da svojim gledateljima omogući gledanje filmova iz svojih naslonjača samo 6 dana nakon što film debitira u kinima, za razliku od dosadašnjih 4 mjeseca.

Čelnici DirecTV-a se brane time da će cijena gledanja filma biti 30 dolara, što potpisnici pisma nije olakotna okolnost zato jer su sigurni kako će usluga nakon godinu dana pasti na 10 dolara po filmu, što bi uništilo vlasnike kinodvorana koje bi zbog toga vjerojatno zjapile prazne. Najveći je problem u svemu tome što iza te usluge stoje i 4 najveća studija u Hollywoodu pa su time filmaši u nezavidnoj poziciji.

Među imenima koja su potpisala famozno pismo su James Cameron, Michael Bay, Kathryn Bigelow, Guillermo del Toro, Peter Jackson, Michael Mann i Gore Verbinski… Najviše prigovora je imao James Cameron, kojemu se ta odluka kosi sa planom da uvjeri što više studija da koriste 3D tehnologiju. Što reći nego da su filmaši u pravu, ali sumnjam da će njihov protest imati preveliki odjek zbog činjenice da je VOD iznimno popularan u Americi, a i u svijetu… Čini se da će Camerona pregaziti ono što toliko propagira, razvoj tehnologije za snimanje i prikazivanje filmova…

Leave a Reply

Your email address will not be published.