E-voting za Oscara doživio fijasko

Piše: Jelena Androić

Dok ostatak svijeta ovih dana u više-manje opuštenoj izvjesnosti čeka Novu godinu, glasačko tijelu za nagradu američke filmske akademije, Oscara, na rubu je živaca. Naime, ispada da online glasanje za Oscara uvedeno ove godine ima mnoge probleme i greške, piše Hollywoodreporter.com.

Glasanje koje je počelo 17. 12., zbog tih će se problema produžiti do 3. siječnja, a novinar ovog magazina koji je kontaktirao neke članove glasačkog tijela dobio je od njih odgovore da je online sustav za glasanje loš, da su imali problema tijekom navigacije kroz site, te su sve skupa mnogi opisali kao katastrofalno loše iskustvo. Čak se boje da bi site mogao biti na udaru hakera te da bi sve to moglo ugroziti autentičnost glasanja za Oscara.

Glasnogovornik Akademije je u obranu kazao da se većina glasačkog tijela bunila zato što su zaboravili svoje korisničko ime, no izgleda da problem nije samo u tome.

Članovi koji glasaju dobili su naime svoj ID putem maila u listopadu, a nakon toga su morali stvoriti svoju lozinku koja nije smjela biti kraća od osam znakova niti duža od 16, te je morala uključivati najmanje jedno slovo i jedan broj kao i jedan od posebnih znakova poput !, @, # ili $.

No sustav za logiranje je takav da korisnici nemaju mogućnost vidjeti koje su znakove unijeli, žalili su se oni. Mnogima se tako dogodilo da su svoju lozinku ukucavali po tri puta te nakon toga bili blokirani od sustava. Jedan je od korisnika komentirao da je lakše probiti u CIA nego se ulogirati.

Kad je Akademija 25. siječnja ove godine obznanila da namjeravaju uvesti e-glasanje, predstavili su to kao veliku novost i prednost – sad da će se moći glasati s bilo koje pozicije na svijetu, a ne staromodno staviti glasački listić u poštansku kovertu, i slati danima prije roka. No bojazan da će za neke ovo biti previše jer, vjerovali ili ne, neki glasači za Oscara uopće nemaju kompjutore ili se njima ne znaju služiti (njihova je prosječna dob 62 godine), sad se pokazala opravdanom.

Akademija je u međuvremenu omogućila i da se glasa na stari način, glasačkim listićima, za što je rok predaje s 30. 11. produžen na 13. 12. Također su postavili punktove za glasanje u Los Angelesu, New Yorku i Londonu, s osobljem koje je trebalo pomoći glasačima. Glasačima je na raspolaganju i „korisnička podrška“ 24 sata na dan.

Ipak, problemi su ostali, pa postoji mogućnost da neki iziritirani članovi glasačkog tijela nakraju uopće neće glasati. To bi se, zajedno sa skraćenim vremenom za glasanje, moglo odraziti na najmanju participaciju u glasanju za Oscara ikad.

Treba tome pridružiti i strah da bi site mogao biti hakiran, i da glasači ne bi ni znali ako bi netko u njihovo ime promijenio glas koji su dali određenom filmu. Stoga su morali dati i svoj broj telefona te će ih se “ručno” kontaktirati i provjeravati odgovara li njihov glas onom unesenom u sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.